ПО-МАЛКИЯТ СПРЕД НЕ НИ ПРАВИ ПО-УСПЕШНИ

Както е известно, спредът е таксата на брокера. Иначе казано, това е задължителната загуба, която ние инкасираме при всяка една сделка на финансовите пазари. Когато отваряме къса позиция, ние продаваме по цена купува, а нашият резултат се изчислява по цена продава. Точно обратното е при дълга позиция – купуваме по цена продава, а резултатът ни се калкулира по цена купува. Това е толкова присъщо на борсовата търговия, че в своя реален трейдинг аз съм престанал да му обръщам внимание.

Прави ми впечатление обаче, че в своите рекламни послания финансовите посредници винаги изтъкват ниските спредове като основен фактор в стремежа си да ни привлекат към себе си. Мисля си, че това може да примами само начинаещите трейдъри, както и аз самият навремето се влияех от размера на спреда при избора на инструменти, които да търгувам.

С течение на времето започнах да разбирам, че разликата между курс купува и курс продава има микроскопично значение за нашият успех на борсата и поради тази причина е доста безсмислено да хабим време и енергия в търсене на най-малкия спред. Преди да илюстрирам думите си с конкретен пример искам само да припомня, че нашата търговия на финансовите пазари се случва в една неопределена среда, а откриването и закриването на позиция нямат начертани старт и финал, както са бяганията в леката атлетика.

При моя брокер спредът при двойката EURUSD е 2 пипса. Когато открия позиция с 10 000 валутни единици, аз губя от курсовата разлика 2 щатски долара. Тепърва обаче на моята позиция предстои да се развива. За да се защитя от неблагоприятно развитие аз задължително поставям стоп и неговото ниво е на някой предишен връх или дъно. По този начин предварително определям размера на своята евентуална загуба и обикновено съблюдавам тя се движи между 20 и 30 USD. При благоприятно развитие обаче тази позиция генерира някаква печалба, а размерът на тази печалба зависи от нивото, където ще затворя позицията. Това обаче е едно чисто субективно решение, защото предварително не е ясно до къде ще стигне цената. Поради тази причина никога не ми се е случвало да успея да затворя в кулминационния момент или иначе казано винаги взимам по-малко отколкото е теоретически възможно.

Хайде сега кажете ми, колко е „тежестта” на спреда в моята печалба или загуба, когато и двете са функция на моите решения и действия. Ще стана ли по-успешен с по-малък спред и ще ме съборят ли един или два пипса повече?

Освен тези разсъждения искам да приведа и още един аргумент, който да ви откаже да калкулирате спреда. А това е, че спредът никъде не е гарантиран. Нашият трейдинг се случва в реално време и ние (в това число и нашите брокери) сме само песъчинки от световните финансови пазари, а винаги може да се случи събитие, дори и новина, които за кратко да отворят курсовата разлика много повече от всякакви обещания.

Share

За Стефан Трашлиев

индивидуален трейдър на финансовите пазари, журналист популяризатор. Google

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.