Пазарите решават кога да рисуват петици и тройки

Повечето хора когато започват да изучават Вълновата теория на Елиът са склонни да вярват, че пазарът рисува постоянно ясни петици и тройки вълни, отговарящи на перфектните модели описани в книгите. Причината за такава нагласа произлиза от желанието на всеки да печели веднага след кратко запознаване с темата. Наличието на множество ситуации с объркващ характер е типично за поведението на пазарите и е следствие от присъщата условност, която те носят по отношение на прогнозите за бъдещето.

Обикновеноначинаещите обръщат най-голямо внимание на размера на едно движение и когато то е голямо лесно бива наричано импулс. Например голямото пропадане на EUR/USD през последните седмици създаде предпоставки да се търсят мечи интерпретации за тази валутна двойка. Разбира се използвайки инструментите на вълновия анализ ние можем да намерим сценарии, които да имат мечи последствия, но поне към днешния ден те изглеждат по-малко вероятни отколкото бичите.

За осмислянето на Вълновата теория на Елиът е важно да бъде разбрано, че дори и когато е налице ясна петица и тройка ние не можем да разчитаме на един единствен сценарий. При такива ситуации може дадена проекция да предлага до 80-90% вероятност да се случи, но въпреки това остава риск за провал на прогнозата. С други думи можем да разчитаме на един сценарий, който е преференциален но в анализа ни трябва да присъстват още два три алтернативни. Хубавото при такива ситуации е, че и някои от алтернативните траектории допускат движение в същата посока като преференциалния.

Независимо дали ни харесва или не цените отказват понякога да рисуват ясни петици и тройки и тогава разсъжденията на вълновия анализатор стават много по-комплексни както за самия него така и за анализа, който той споделя. Рисковете за откритите позиции се увеличава и тогава може да говорим, че даден предпочитан сценарий може да се окаже с не повече от 55-60% вероятност спрямо алтернативите.

Точно такава е картината днес. Фигура 1 показва, че макар пропаданията да бяха твърде големи като размер при EUR/USD те не предложиха ясни петици вълни по време на спада.

Фигура 1 (едночасови барчета)

Нито лилавият, нито зеленият правоъгълник отговарят на критериите за ипулсивна петица. Следователно имаме основания да разглеждаме цялото пропадане като корективно движение. Поне към момента предпочитанията ми са, че е налице завършила голяма корекция при тази валутна двойка и сега започва ново поскъпване на еврото, което може да гони връх по-висок от този на 1.4938.

На базата на опита, който имам графиката с едночасови барчета предлага поне 70% вероятност за такъв по-висок връх. За съжаление малките графики като тази с пет минутните барчета, също не предлагат ясни петици вълни в посока нагоре след 23 май когато беше нарисувано текущото дъно. Това означава, че шансовете за такъв бичи сценарий намаляват до около 55%. Следователно да се откриват дълги позиции си заслужава само за хора със здрави нерви, които няма да се дразнят, че много скоро стоповете им могат да бъдат задействани. Аз например си открих дълга позиция докато подготвям този анализ на ниво 1,41565 и понеже цената почти веднага се придвижи нагоре си преместих стопа почти на нулева загуба. От тук нататък ще имам нагласата, че вероятността да спечеля няколкостотин пипса е около 55%. Ако се окаже обаче, че пазарът избере мечи сценарий или направи по-голяма корекция преди такова покачване, ще бъда изхвърлен и рискувам само 4 пипса. Вярно е че вероятността това да се случи също е голяма защото това са около 45% срещу моята позиция, но залогът като размер на загуба спрямо потенциална печалба оправдава поетия риск.

Довечера от 18.30 предстои да водя пореден уебинар където ще разгледам на живо как се е развила тази позиция както и други анализи касаещи фондовите индекси, които също изглежда предстои да направят нови върхове, ценните метали и други валутни двойки.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.