На къде се движи нашият кораб?

Първите един два дни от новата седмица ще бъдат решаващи за това дали тренда на фондовите индекси е променен или остава нагоре. Възходящият тренд при тях се оказа твърде устойчив независимо от критичните процеси в арабските страни. Като капак на всичкото напрежение се включи и земетресението в Япония, последвалите разрушения от вълните цунами, случилата се ядрена експлозия както и опасността от нова такава. Ако през следващите дни пазарните индекси започнат продължителен спад разбира се всички медии ще се надпреварват да обвиняват природните стихии за това.

Уповавайки се на Вълновата теория на Елиът ние можем да вложим едно различно разбиране. Ако индексът S&P500, който съм изобразил на фигура 1 пробие кафявата подкрепа това ще покаже, че е добре да приемем за преференциален сценарий именно траекторията описана на фигура 1. Причината за такъв спад ще бъдат обществените настроения, които са близо до точката, в която оптимизмът бива заменен от песимизма. Дали това ще съвпадне с трагичните събитя по света е трудно да се оцени. Само графиката е способна да ни покаже изборът на обществените настроения. Те рядко променят своя първичен тренд заради новини и външни събития. Такова нещо може да се случи или когато предстои вълна 3 или С вълна какъвто може да бъде разглеждания случай от фигура 1.

Фигура 1

Съгласно графиката от фигура 1 имаме пет вълни надолу и три завършени нагоре, което е достатъчна предпоставка за начало на голям мечи пазар.

Срещу този силно мечи сценарий, който би довел фондовите индекси до нови исторически дъна през следващите години стои и бичи сценарий, който към момента не само, че няма да подценя, но и ще му отредя преференциален статут. Причината да отдам повече тежест на бичия вариант на развитие е нежеланието на пазарите да падат при лошите новини от последните месеци. Например кризата в Египет причини спад само от няколко дни и много скоро последваха нови върхове при индексите. Пазарите сякаш се повлияха повече от събитията в Либия, но точно когато към либийската трагедия се добави и природното бедствие в Япония, в петък започно ръст на пазара на акции по света. За днешната сутрин само японския индекс Nikkei е с ново дъно спрямо търговията в петък, но фючърсите на американските индекси нямат по-ниски дъна поне за сега.

Докато пиша тези редове отвориха и европейските индекси, които също направиха нови дъна. Това разбира се са козове в полза на мечките, но все още остават американските индекси, които имаха цялата нощ на разположение за да се присъединят към похода на мечките, но не го направиха.

Въпреки непредвидимите последствия, които могат да сполетят японскоата икономика и много възможни проблеми, които да повлияят на останалата част от света, първите часове на борсовата търговия в САЩ не показват знаци на притеснение от страна на биковете. Ако днес иднескът S&P500 наистина се задържи над кафявата подкрепа намираща се на ниво 1283 пункта и особено ако продължи възхода, това ще е силен знак, че пазарите са коригирали достатъчно и сега се нуждаят от поне още един нов връх. Допускам, че може да последват дори и още два нови върха през следващите седмици или дори месеци, фигура 2.

Фигура 2

Вярно, че като цяло щатските индекси показват екстремен сентимент, което значи, че сме близо до исторически върхове. Това рано или късно ще доведе до пропадане от голям магнитуд. Това обаче съвсем не пречи на американският фондов пазар, който е и водещ спрямо останлите индекси по света, да се окаже с продължение на възходящия тренд още известно време. Много често ръста на индексите в САЩ бива последван от такъв и в Евпопа и така още известно време ще имаме бичо движение до пълното изтощение на биковете. Трудно и е да преценя как биха се развили японския и тихоокеанските индекси защото те са много по-силно повлияни от случващото се, но ако пазарите на запад се окажат в ръцете на биковете, то тези на изток може и да не направят по-високи върхове, но поне няма да направят много по-ниски дъна през следващите седмици и месеци.

Нека обърнем още малко внимание на случилото се в петък. Най-ужасяващото семетресение в историята на Япония нанася своя удар. Последват разрушителни цунами и предупреждения от аварии в поне една ядрена електоцентрала. Какво правят американските индекси през това време. Падат по време на ранната част от деня по време на фючърсната търговия, но през редовната сесия обръщат в посока нагоре и затварят във високите стойности на деня. Такова поведение може да се тълкува по два начина:

Първият, е че временно пазара е бил твърде много обтегнат в посока надолу и се нуждае от временна корекция преди да продължи да пропада поставяйки началото на силен низходящ тренд.

Вторият предполага, че все още трендът е възходящ и още днес цената ще продължи нагоре.

Понеже двата описани сценария са с диаметрално противоположни последствия ще използвам фигура 3, за да онагледя как би изглеждала развръзката.

Фигура 3

Разглеждам покачването спрямо последното рязко пропадане от миналата седмица и затова съм пуснал нивата на Фибоначи от върха към дъното. Докато цената все още се намира до 61.8% все още можем да гледаме сериозно и на директен мечи сценарий. За него са нужни още потвърждения. За да се придържаме към него на цената и е позволено да коригира още малко нагоре, но най-добре е да не преминава над 76.4%. Независимо дали ще има тест на посочените нива на Фибоначи ключовата подкрепа е кафявата. Ако тя не бъде пробита и цената тръгне нагоре за пробив над зелената съпротива ще се доверим на бичия сценарий. На истински мечи сценари ще повярваме само при ясен пробив под гравитационната зона на кафявата подкрепа. Леко боцване под нея и силно движение нагоре ще запази бичата ориентация на пазара.

Директен пробив над 76,4% значително ще намали шансовете на мечките, но все още сценарият няма да е невалиден. Ще спрем да вярваме на мечките само ако станем свидетели на пробив над зелената съпротива. Това ще увеличи шансовете на биковете и ще повярваме на сценария от фигура 2 за нови върхове. Дори малък пробив над зеланата съпротива ще бъде знак, че пазара още е бичи.

Към днешния ден се намираме в много сложна дилема. Дали да заемем къси или дълги позиции. Ако някой иска еднозначен отговор нека се обади на личната си врачка. На езика на техническия анализ и Вълновата теория решението е следното. Ако някой е бичи настроен, открива дълга позиция още преди пробив над зелената съпротива. Поставя стоп под кафявата подкрепа и чака. Ако се окаже прав от текущите нива рискува около 20 пункта но си дава шансове да спечели поне около 50-60 пункта, но може и повече.

Трейдърът с меча ориентация от текущите нива може да си открие къса позиция със стоп над зелената съпротива. Тогава той рискува около 25 пункта но пък ако се окажем в началото на големия мечи сценарий ще става дума за изкчлючителни печалби вследствие от онова финансово цунами, за което съм писал многократно.

Отново обръщам внимание, че условността е част от поведението на пазарите, но също така тя съпътства и нашия живот във всяко едно отношение. Само хората, които приемат нейното присъствие имат шансове да оцелеят в този бурен океан наречен пазар. Участниците, които вярват в „ГАРАНТИРАНИ” печалби могат да бъдат оприличени единствено на моряци, които не са се научили да плуват защото са приели, че няма никога да се озоват извън борда.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.