Как “влияят” природните бедствия върху пазарите

Днес публикувам материал от книгата “Борсата не е казино“, в който чрез примери и факти разкриваме дали природните бедствия имат трайно въздействие върху пазарите. През следващите дни ще подготвя статия имаща за цел да обясни тези факти пречупени през логиката на науката социономика.

9.2 по скалата на логиката

Според широко разпространените представи на нашето време бедствията от типа на урагани и земетресения, особено когато са с голям магнитуд оказват отрицателно влияние върху финансовите пазари. Дали в действителност е така?

Ето какво публикува в сайта си телевизия CNN на 02.09.2005 г., когато ураганът Катрина все още вилнее: „Недвижимите имоти, борсовите цени на живата стока и дори покупателната сила на долара ще бъдат засегнати през следващите месеци. Покачващите се цени на петрола ще бъдат почувствани от американсите граждани и широката икономика.” Защо се твърдят такива неща? Просто, защото няма човек, който да не приеме тази „непоклатима” логика. Ако някой е последвал конвенционални разсъждения и е играл на борсата с идеята, че фондовите индекси ще се сринат, а петролът ще се покачи, със сигурност е претърпял сериозни загуби от тоталното разминаване между очакване и реалност.

Фигура № 1

А каква е действителността, нека разгледаме фактите: към 07.09.2005 г. основните пазарни индекси DJ, S&P500 и NASDAQ100 са между 3,5 – 4% по-скъпи в сравнение с дъната от края на месец август, когато всички бяха в очакване ураганът да връхлети територията на САЩ, фигура 1.

Фигура № 2

Цените на петрола от своя страна спаднаха с около 10% от върховете си над $70 за барел, - фигура № 2. Това беше поредната надсмешка, която пазара изрази към мнението на авторитетните медии и коментари.

Както ще видите на фигура № 3 доларът поскъпваше спрямо европейската валута. Уточнявам допълнително за хората, които наблюдават валутните двойки отскоро. Когато тренда е възходящ при EUR/USD това означава поскъпване за еврото и опратно когато тренда е низходящ, тогава еврото пада а доларът поскъпва.

Фигура 3

След изказаната по-горе прогноза в същата и други медии през следващите дни излизаха само констатации, които я опровергаваха. Те показваха, че за да се обясни поведението на пазара, е нужно да се търсят причините не във външни фактори, каквито са природните бедствия. Необходим е поглед върху преобладаващите настроения сред масите. Емоциите на участниците са онзи действителен художник, чиято ръка трябва да бъде следена, за да се направи значително по-точно предвиждане. Отпечатъкът може да бъде открит върху графиката на различните инструменти – индекси, валути, стоки. Именно техническият анализ и уменията той да се провежда правилно, дават значително по-големи шансове за надеждно предвиждане на цените.

Ние подкрепяме идеята, че обществените настроения изобщо не са функция и следствие от такива външни събития като природните бедствия. Мнозина от незапознатите с пазарните ситуации, провеждайки кратки наблюдения върху борсата, правят прибързаното заключение, че когато излизат лоши новини трябва да се купува, а когато новините са добри – да се продава. Ако в действителност беше така, щеше да е много лесно да се печели. Позволих си да направя кратко изследване на влиянието на най-разрушителните земетресения в САЩ от началото на ХХ век. Оказа се, че тези драматични събития за живота и благосъстоянието на американците, нанесли щети за милиарди долари, нямат еднозначен ефект върху финансовите пазари – фигура № 4. Могат да бъдат констатирани ситуации, като тази през 1906 г., при които земетресението е в началото на мечи пазар, продължил година и половина.

Фигура № 4

Земетресението през март 1963 г. е най-силното регистрирано на американския континент. Неговият магнитуд е 9.2 по скалата на Рихтер. Последвано е от цунами и пожари. То се случва в сравнително начален стадий на голям бичи пазар, продължил до края на януари 1966 г. В други случаи земетресенията са се случвали малко преди важно дъно или преди важен връх на пазарните индекси.

От всичко изложено дотук изводът, който се налага от само себе си е, че за постигане на успешна търговия, човек трябва да следва неконвенционалната логика, нищо, че не е популярна. Новините и събитията трудно могат да бъдат обхванати от индивидуалния участник и тяхното следене може само да навреди. На печелившата страна стои разтълкуването на обществените настроения чрез графичното изображение на различните инструменти. То дава нагледността, която психологическите и социалните фактори не притежават. Едва когато бъде разбрано, че графиката не е просто картинка, а зад всяко нейно колебание в едната или другата посока се крият очакванията, мераците, радостите, неволите и болките на милиони хора по света, едва тогава започва истинското разбиране на фондови, валутни и стокови пазари.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.