EUR/USD при важна съпротива

Валутната двойка EUR/USD се озова до критична съпротива на 22 март и започна логично оттегляне преди да се изясни дали биковете или мечките ще надделеят. Днес  разглеждам един преференциален сценарий с бича ориентация и алтернативен мечи като оценявам вероятностите 55/45 в полза на биковете. Следователно не можем да наречем ситуацията надеждна, защото шансовете са почти равни.

Аргументите в полза на бичия сценарий идват от самата графика, а тя винаги има най-голяма тежест за прогнозата. Фигура 1 представя сценарий, при който спадът от 2008 г. е АВС корекция и предстои нов исторически връх за еврото през следващите месеци. Мечките имаха своите шансове да атакуват многократно през последната година, за да ни покажат, че владеят положението, но не го направиха и оставиха графиката в ясна АВС конфигурация като за нов възход. Поне това е видно на графиката с дневни барчета.

Фигура 1

При по-малкия тренд започнал след вълната, която съм обозначил с 2 се вижда ускорителен процес, като покачването изглезда все по-стръмно и това е потвърдено от индикатора RSI, който показва конвергенция с цената. Този сцнарий предполага, че спадът от последните два дни е по-скоро корективен и може би още днес ще последва обрат нагоре за нов тест на синята съпротива и червената трендлиния. Ако това се случи и те бъдат преодолени без големи затруднения, ще имам бича ориентация за дълго време. Вярно е, че към момента съм с къси позиции поради причини, които ще обясня чрез следващите графики, но днес ще бъда готов да бягам от тях ако видя сигнали за това и дори ще търся вход за дълги позиции.

За да бъда разубеден от бичия сценарий ще бъде необходимо пазара да продължи надолу още няколко дни и по възможност да направи пет вълни в низходяща посока, в идеалния случай приключващи под зелената подкрепа. Директен спад през голямата част от деня ще ме подтикне да задържа късите и да се преориентирам в ситуацията. Мечите сценарии за тази валутна двойка изглеждат по начина, който съм описал на фигура 2.

Фигура 2

За да приема, че шансовете се изместват в тяхна полза ще е нужно да се случат определени неща и това ще отнеме поне няколко дни, но може и седмица две. Най-лесния вариант вече го описах и ако цената се спусне с пет вълни под зелената подкрепа, мечките ще ми станат фаворити. Това е сценария, който съм изобразил със зелена траектория. Има обаче и вариант, при който цената първо да се вплете в гравитационната зона на синята съпротива и червената трендлиния и първо да изнерви всички преди да се насочи надолу. Показал съм го с кафявата траектория. Ако някой търси лесен вход за своите позиции явно има още какво да учи за пазарите. Тяхната философия е да затрудняват всички особено онези с неустойчива психика. Затова отново ще е нужна гъвкавост в нагласите ни.

Независимо от бичата ми ориентация през последните седмици имам къси позиции от вчера и онзи ден. Първата беше доста рискована защото все още нямаше нарисувани пет вълни надолу и само близостта до силната двойна съпротива ме мотивираше. След като тя оцеля последваха пет вълни надолу и три нагоре, което вече бе сериозен сигнал за втората къса позиция – фигура 3.

Фигура 3

От тук нататък остава загадката дали спадът ще се развие като пет сини вълни през днешния ден, ускорявайки в текуща трета синя вълна или сме в края на спада и много скоро ще видим пет вълни нагоре, които ще сложат край на АВС корекцията. Няма как да разберем къде точно би било дъното ако ще имаме такова. Именно заради това съм си преместил стоповете на печалба и на нулата защото ако има рязко покачване да бъда изхвърлен без щети и загуби. Всяко продължение на по-ниски дъна и върхове са повод да задържа късите, а директно покачване с пет вълни ще ме накара да изчакам корекция, по време на която да закрия късите и да потърся вход за дълги позиции.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

 Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.