Да видим какво ще направят мечките

Днес подготвях анализи за два сайта. Рано сутринта за Fx1.bg и по-късно за Forexnews.bg. Поради тази причина графиките от малките времеви рамки са различни. Анализа за Home Traders го подготвих около 11.00 часа и за това се вижда и новооткритата ми къса позиция освен хеджиращата, която съм описал в текста.

Резките и големи движения обиконвено събуждат трейдърите и всеки, който има нагласата за някакъв обрат лесно си казва „ето това е, започва се“. Още повече такава мисъл е логична, когато няколко инструмента подскочат едновременно в новата посока. Точно такава ситуация имахме през вчерашния ден. Повечето валутни двойки, в които участва щатския долар започнаха рязко поскъпване на зелената валута, а пазарните индкеси по света инициираха голям спад. Дали колебание с такъв размер е достатъчно, за да обявим началото на нов тренд. Отговорът на вълновата теория на Елиът е, че само размерът не е достатъчен за разпознаването на такъв. Необходими са още сигнали и информация. Днес ще разгледам две различни алтернативи за EUR/USD и S&P500, които могат да ни предложат ориентация в зависимост от избора на пазара до един два дена да решим дали искаме да сме бикове или мечки за тези два инструмента.

Голямата графика с дневни барчета дава равенство на шансовете за бикове и мечки при EUR/USD. Причината е, че спадът от лятото на 2008 г. се разви като типична тройка вълни и това означава, че можем да оценим веорятността като близка до 50 на 50. От една страна такава тройка вълни подсказва за още нови върхове на еврото, но и не бива да изключваме, че пазарът може да избере да направи още една голяма троика вълни надолу през следващите една две години и да се развие формация двоен зиг-заг. На фигура 1 съм показал един от логичните бичи сценарии (червени етикети) и най-вероиятния мечи сценарий (сини етикети).

Фигура 1

Пазарите се характеризират с периоди, в които има смисъл да се поемат рискове и такива, в които е полезно да сме настрани до появата на надеждни сигнали. Към момента най-доброто решение е да сме неутрални поне за още кратко време. Възможно е още днес или утре да получим някои сигнали за участие, но дори и да е така през следващата седмица позициите, които може да открием ще донесат нови предизвикателства дали да ги запазим.

На фигура 2 (часови барчета) съм изобразил същите тези бичи и мечи интерпретации, като и там съм запазил същите цветове за етикетите и проекциите. Картина от тази фигура отново затруднява вземането на решение заради диаметрално противоположни сценарии, но благодарение на вълновата теория може да се каже, че независимо дали пазарът ще избере мечия или бичия сценарий спад до ниво около 1.42 е много вероятен през следващите дни. Допреди малко бях изцяло неутрален като съм хеджирал дългата си позиция, която отрких скоро след дъното от 23 май и вчера отворих къса, която да пази нейната печалба. Възнамерявам да реша коя от тези две позиции да закрия едва през следващите дни, когато проследя какво ще предложи тази валутна двойка в ключовите нива около 1.4200. Едновременно с тези хеджове имам и добавена къса позиция по времето на подготовката на този анализ.

Фигура 2

Очакванията ми за днес са: След като цената вече навлезе в зоната между 50 и 61.8 си заслужава риска да бъдат открити къси позиции. Точно това направих преди минути. Стопът се намира на 1.4462 малко над вчерашния връх – фигура 3.

Фигура 3

Трудно е да се прецени къмк момента дали корекцията вече е приключила или не, но дори и през целия ден тази валутна двойка да продължи да се размотава настрани и нагоре стига да не пробива вчерашния връх шансовете са за поне още едно пропадане както съм описал по-горе.

Индексът S&P500 също предлага бичи и мечи интерпретациии на графика с дневни барчета. Рязкото пропадане от вчера обаче ни алармира, че днес или утре можем да имаме в синхрон с EUR/USD лека корекция нагоре и от там да се откриват къси позиции със стоп над вчерашния връх. Ако започва дългосрочен мечи сценарий такива позиции ще донесат големи печалби. Ако се окаже, че сме в поредна корекция през идната седмица ще се наложи да закрием с малка печалба, но поне ще сме си дали шанс да спечелим. Ето как изглежда сценария, чийто риск си заслужава да бъде поет – фигура 4.

Фигура 4

Сценарият за спад, на който можем да разчитаме е формация leading diagonal. Независимо дали ще се развие траекторията със сини етикети или тази с червените е логично да очакваме още спад за довършване на вълна С или 3.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.