Кой е забравил за Адам Смит?

На 28 ноември CNN помести информация, че американското правителство подготвя пореден спасителен план за щатската икономика. Неговият размер ще бъде 7 трилиона долара. В статията се говори на сложен език, какъвто малцина разбират за това, какъв ще бъде механизмът по който тези средства ще бъдат усвоени. Инженерите на тази финансова операция твърдят, че тя ще има успех и се опитват да накарат американеците отново да потребяват на кредит. Дали ще успеят? Отговорът е отрицателен. Ефектът ще бъде същият като този от досегашните им действия. За тези които не са обърнали внимание когато на 03 октомври 2008 г. американският конгрес одобри многооспорваните 700 милиарда долара, които да подпомогнат банковата система, всички пазарни индекси затвориха с ново историческо дъно и последва седмица с един от най-тежките крахове в историята на финасовите пазари.

Какво пропускат икономисти и политици? Ако за вселената един от основните закони е този за гравитацията, то във социалните взаимоотношения, властва законът за търсенето и предлагането. Кредитната експанзия не е феномен избягващ неговото действие. Правителството и Федералният резерв на САЩ могат да създадат колкото си поискат кредит и така неговото предлагане може да е неограничено. Това въху което нямат никаква власт, е да създадат търсене. И как могат да бъдат накарани домакиснтвата да теглят нови заеми, след като и дом и автомобил и дори микровълновата печка са на кредит, а безработицата се вихри навсякъде.

Свиването на кредитната система е основната причина за дефлационните процеси, които започват в световен мащаб. Само допреди два месеца, думата дефлация не можеше да бъде срещната никъде в средтсвата за масово осведомяване. Всички експерти единодушно разказваха, как инфлацията ще бъде проблемът на идните години. Само, че синхронното пропадане на всички активи едновременно по целия свят, ще принуди те да си отворят очите за съвсем различна перспектива. От пролетта на 2008 г. се наблюдава повсеместен срив на акции, стоки, недвижима сосбственост, дори цените метали и петрола са в стръмен низходящ тренд. Единици бяха анализаторите, които алармираха за опасността от дефлация и техните предупреждения не бяха чути. Финансовият екип на Бернанке, начело с него претендират, че имат перфектно оръжие срещу дефлацията – печатната машина. Все още си спомням негови думи изказани във времето преди да бъде избран за председател на Федерания резерв: „ Ако е необходимо ще хвърляме долари от хеликоптери, за да не допуснем дефлационните процеси”. Звучи като виц в който героят се опитва да подмени дефлацията с хиперинфлация. Всъщност съгласно иторическите данни от времето на голямата депресия, действията на някои провителства в отчаян опит да се спасят от дефлационната спирала събуждат именно хиперинфлационните процеси.

През последните седмици авторитетните медии отвъд океана започнаха да признават, че към момента никоя от правителствените мерки не е оказала ефект върху фанансовите пазари. Такъв ще липсва докато те не изчерпат своя низходящ тренд. Съгласно вълновия принцип на Елиът, има голяма вероятност при американските фондови индекси да последва поне едно последно дъно малко след нова година. Не е изключено обаче да има и серия от нови пробиви надолу още през следващите седмици. Докато трендът е низходящ, нищо не може да накара пазара да се движи нагоре за повече от няколко часа или дни. Кокато обаче обществените настроения се приспособят към отрицателните новини, а последните се превърнат в ежедневие, индексите ще започнат да не могат да правят по-ниски дъна. Ако този период съвпадне с периода в който новия президент стъпва в длъжност, дори и заедно със своя предшественик да кажат, че тежки времена очакват Америка, пазарите ще откажат да пропадат повече. Едва тогава индексите може да си позволят по-значителна корекция нагоре. Колкото до нейната продължителност, ще трябва да изчакаме първите месеци на 2009 г. за да оценим, колко голямо може да бъде оживлението на фондовите пазари от двете страни на океана.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Коментарите са забранени.