Професия „Индивидуален трейдър“

Напоследък интересът към търговията на пазарите на финансови инструменти значително се е повишил. Естествено основния фактор за това е развитието на информационните технологии през последните години. Друга, но не по-маловажна причина е възможността, която предоставят инвестиционните посредници, а именно многостранните системи за търговия. Съществуването на организиран пазар, на който се търгуват деривативни финансови инструменти със използването на така наречения лостов ефект или ливъридж, създава възможност за извършването на спекулативни сделки с минимални финансови средства. Изгледите за бързо забогатяване без необходимост от значителна инвестиция прави тази дейност изключително съблазнителна. Професията „индивидуален трейдър” започна да придобива все по-голяма популярност и много хора виждат своето бъдеще именно такова. Това за съжаление е само едната страна на медала. Съществува статистика, която сочи, че в действителност, 95% от тази категория участници в пазара, са губещи. Може би всеки начинаещ трейдър, който започва своята „кариера” е чувал или чел за нея, но въпреки това счита, че това не се отнася за него. Резулататите не закъсняват и въпреки няколкото книги описващи различни „печеливши стратегии”, които е прочел, той губи своя капитал. По-добрия вариант са променливите успехи, с които е възнаграден за множеството трудни решения, съпътствали търговията му. Но променливостта на успеваемостта в трейдинга създава емоционални състояния- първоначално гняв, който в последствие се превръща в несигурност и страх. Тогава на дневен ред са разсъждения от рода на: „Това не работи”, „Направих всичко както трябваше…”, „Тези дето пишат книги, като са толкова добри, що не вземат да търгуват ами…”. Със сигурност мога да бъда и по-красноречив, но това което искам да кажа е, че когато сме зад монитора и обмисляме своите ходове ние, индивидуалните трейдъри сме изправени пред предизвикателството да победим професионалисти с дългогодишен опит, управляващи огромен капитал. Във всеки случай не лека задача.

И все пак, статистиката споменава пет процента, за които нещата стоят по друг начин. И ако приемем презумпцията „ Това, което е възможно за някого е възможно и за мен” за вярна, то всъщност желаното състояние „ трайно успешен трейдър” е напълно постижимо.

Но какво в действителност ни пречи да можем да достигнем нивото на успеваемост , което е необходимо за да живеем благодарение на средствата спечелени от трейдинг? А защо не и да забогатеем? Причините са комплексни, но основната е липсата на знания и опит.

И тъй като, информацията в наши дни е буквално навсякъде, съществено значение придобива въпросът – коя е качествената. Ровейки в интернет пространството сигурно всеки е попадал на стотици коментари, статии, видео и какви ли не материали. Обикновено в тях, анализаторите, обсъждат поведението на пазарите в минало свършено време, като изтъкват най-различни причини за вече случилото се събитие. От друга страна, прогнози за бъдещи движения, подкрепени с ясни и точни аргументи са рядкост. Замислете се колко пъти сте чели или слушали коментари от рода на: „Йената поевтиня спрямо еврото и стерлинга, след като апетита към риск на инвеститорите се засили след регистрираните повишения на основните фондови пазари по света. Анализаторите смятат, че йената може да продължи да губи позиции в краткосрочен план особено, ако глобалните фондови пазари продължат да се покачват при засилване на риск апетита”. Или „Търговията на Wall Street на старта на новия месец бе разнопосочна, след като инвеститорите бяха объркани от разочароващите корпоративни новини и противоречивите икономически данни”. Ако има изобщо някаква прогноза то тя е плашещо неясна. От първия цитат става ясно, че ако основните фондови индекси се покачат, то йената ще поевтинява. Тогава трябва да зададем въпроси: Ще продължат ли да се покачват фондовите индекси? Какво означава в краткосрочен план? С колко ще поевтинее?

Всъщност на начинаещия му е необходим подход, чрез който да предположи най-вероятното развитие на пазара. Впоследствие да определи ценово ниво, при пробив на което, сценария става невалиден. Там ще постави своята ограничаваща загубите стоп поръчка, като така ще си защити капитала. Вълновия принцип на Елиът и техническия анализ са методи, които позволяват анализатора да предвиди: кога ситуацията е ниско рискова и позволява участие, правилното място на стоп ордера и къде е най-вероятния изход от позицията.

Има вече дузина книги посветени на техническия анализ и на българския пазар. Те, разбира се, са подходящи да запознаят начинаещия с основите на този метод, но уменията необходими за вземане на решение в реална ситуация са нещо различно . „Кога да вляза?”, „Къде е подходящото ниво за моята стоп поръчка?”, Кога да приключа с позицията”? Това са само малка част от неговите проблеми. И когато нещата не се получават, въпреки че е следвал стратегията описана в книгата, фрустрацията е голяма. Тя поражда куп въпроси, на които няма кой да отговори. За съжаление опитът е нещо което се натрупва във времето. Процесът на учене е съпътстван от неуспехи и в действителност това е начинът, по който е възможен напредък. Обратната връзка, която получаваме от всеки един провал и успех всъщност ни прави по-добри. При трейдингът, обаче, всяка грешка неименуемо е обвързана с загуба на капитал и забавянето на развитието, може да струва скъпо. Все пак има начин, който да ускори значително процеса. Моделирането. Тоест, на трейдъра му трябва професионалист, чийто успешен опит да изучи и да интегрира в своите действия и умения. Това е възможно най-бързия подход за подобрение на резултатите във всяка една област и търговията на финансовите пазари не прави изключение. Достъпът до такива личности, едва ли е лесен, но за щастие някои споделят своя опит в организирани от тях курсове. В „real time”, курсиста може да види приложенията на правилата, да изгради усет за нискорисковите ситуации, и да обсъжда с менторите различни възникнали въпроси. През времето до следващата „лекция”, пазарът най-вероятно отново ще е предложил ситуации за разискване, което предоставя въможност на трейдъра да попие опит при различни обстоятелства.

В напрегнатата обстановка на борсовата търговия, липсата на достатъчно знания и емоционална дисциплина е основната причина ограничаваща успеваемостта на трейдъра. Намирането на професионалисти, може да съкрати времето необходимо за придобиване на нужните качества и умения. Едва, когато той натрупа достатъчно опит, ще има шъзможността да се наслади на безкрайните хоризонти, които предоставя професията „индивидуален трейдър”.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.