Това се случва само няколко пъти в годината

Един любим въпрос на нашите курсисти е „Дали ще има скъп долар?”. Всъщност, ето какво е важно да се разбере от всеки, който търгува. Не е интересно да търсим нещо скъпо, а такъв инструмент, който е с потенциал за поскъпване. Всеки ще каже, че то се подразбира, но въпреки всичко в повечето случаи хората задават въпроса именно по неправилния начин. Бедата е, че грешно формулираните въпроси водят и до неправилни решения в последствие.
EUR/USD ще бъде във фокуса на моята прогноза. Тази валутна двойка отново е в ключова формация и през тази седмица вероятно ще предложи изненади за мнозина, което е логично при обръщане на тренд. Имам предвид, че възходът на европейксата валута, най-вероятно приключи и сега е ред на зелените пари да показват мусули през следващите години. Акцентирам! Не седмици, а години!
В предходните анализи когато съм писал за долара, многократно съм обяснявал причините заради, които той има голям потенциал за ръст и не бива да го чакаме да пада още много (кликни тук). Днес ще разгледам само сигналите, които идват от вълновата теория, които винаги се появяват първи на хоризонта. Когато дойде времето икономисти и финансисти и медии да обявят, че доларът е във възход, той вече ще е поскъпнал значително.
Аргументите в полза на ръст на щатската валута са видими за вълновите анализатори. За останалата част от читателите, които не познават вълновия анализ ще използвам разбираем език така, че да осмислят какво очаквам да се случи. Същевременно ще ги призова да не се колебаят да започнат да го изучават защото това е методът, който в комбинация с техническият анализ са единстевните предлагащи успешни стратегии и при бичи и при мечи пазар.
Фигура 1 и 2, показват добър синхрон между две времеви рамки за началото на спад при EUR/USD още през тази седмица. Следователно не очаквам върха от 05 август да бъде надскачан през близките години. Ще започнем с фигура 1, на която виждате графика с дневни барчета.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)
На фигура 1 сме свидетели на пет вълни надолу от юли до октомври 2008 г. последвани от три вълнова корекция която е от типа flat correction до 05 август 2009 г. Вълна С (жълта) е с пет вълни и така изпълнява изискванията характерни за тези корекции. Нейната пета вълна е ending diagonal, което също е потвърждение, че пробив над върха от 05 август едва ли ще има. Всъщност ако въпреки това цената реши да мине над това ниво ще се наложи преразглеждане на описания сценарий. Особено ако последва пробив под синята подкрепа това ще е сериозно потвърждение за низходящия тренд. Първата важна подкрепа е 1.4084. Ако нейната гравитация бъде преодоляна, формация ending diagonal ще е много вероятно да изпълни своя първи таргет около подкрепата показана със син цвят. Ако през седмицата или след това последва и нейн пробив, ще можем с още по-голяма увереност да кажем, че доларът е вече във възходящ тренд, а еврото в низходящ.
Картината, която ни предлага фигура 2 също подава сигнали за надолу, което ме подтикна да започна агресивно да откривам къси позиции през последните дни на миналата седмица.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)
На нея се виждат пет вълни надолу, които са толкова ясни, че заслужават да влезнат в учебниците. Те са последвани от три вълни нагоре, които коригираха малко над 61.8% от петицата и от там отново се отправиха надолу. Позициите започнах да откривам последователно около всяко ниво на Фибоначи със стопове над върха от 05 август, но когато цената падна до края на петъчната сесия ги преместих значително по-ниско и сега са на ниво 1.4310.
Дали комбинацияата от всички тези сигнали и потвърждения показва,че пазара е ДЛЪЖЕН да пада? За всеобща нерадост той няма никакви задължения. Добрата новина обаче е, че шансовете са изключително големи за такова движение. Всъщност това на което разчитаме е надеждността, а думата надеждност не означава сигурност. Всъщност опастността от провал на откритите позиции едва ли е повече от 10%. Това е причината, която ме подтикна да атакувам пазара с позиции в полза на долара и при други негови кросове. За нас вълновите анализатори толкова надеждни ситуации се предлагат само няколко пъти в годината. Да наблюдаваме няколко различни времеви рамки, които да предлагат сценарии в една и съща посока е шанс, който не пропускаме. Разбира се колкото по-опитни сме толкова по-често ни се разкриват възможности за търговия, но през повечето време търгуваме с по-малки позиции, за разлика от текущата ситуация в която си заслужава да участваме с десетки по-големи обеми от обикновено.
След като разказах за голямата вероятност пазарите да се развият по опредлен начин е нужно да спомена и за рисковете, които неотменно съпътсват всяка търговия. Имам предвид, че не всеки от читателите е запознат с риск мениджмънта необходим за трейдинг, чрез вълнови анализ. Отново обръщам внимание, че дори и най-благорпиятните ситуации, крият рискове макар в случая те да са само около 10%. Затова припомням стоповете са задължителни! На 14 август ги преместих на минимална загуба и ако първоначално рискът беше за стотици, сега е само за няколко десетки долари. Освен това за нас вълновите анализатори има една важна съпротива (жълт цвят), която съм показал на фигура 2. Ако още в понеделник цената не направи поне още една серия от по-ниски връх и дъно, а тръгне директно нагоре и пробие над жълтата съпротива, това ще е сигнал за мен да да закривам късите позиции независимо, че печалбата ще е нулева. Такова развитие ще ме редупреди, че за сега този интрумент не е готов да продължи да прави петици надолу и ще остана временно без позиции защото вълна С от фигура 2 най-вероятно ще бъде надскочена. Това може да означава, че корекцията се развива като двоен зиг-заг или друга комплексна корекция. Елиът е описал множество корективни формации, които вълновият анализатор е длъжен да познава като таблицата за умножение. Eдва когато проследим края на тези по-сложни корекции ще е удачно отново да се откриват къси позиции. Само пробив над ниво 1.4447 ще ни покаже, че мечият сценарий, който описах в този анализ се отлага и ще търсим други важни съпротиви на нива преди доларът да е стигнал до 1.47 спрямо еврото.
Добре ще бъде да припомня отново ползите от вълновата теория. Първо този метод ни позволява да открием позции още когато тренда е в зародиш. Сигалите идват възможно най-рано след дадена корекция. Така дори и малко движение в желаната посока ни позволява да спечелим малко пари и ако след това сценарият започне да се проваля сме предупредени навреме, за да приключим позиции още докато сме на малка печалба или поне без загуба. Така можем да спасим парите си, когато се окажем в грешната посока.
На 19 юни новинарският портал www.profit.bg публикува мой анализ предвиждащ начало на поскъпване за щастката валута. Направената тогава прогноза се провали, но благодарение на ранните сигнали, които Вълновата теория на Елиът подаде успях да закрия на време късите позиции и дори си позволих за известно време да бъда бик към разглежданата валутна двойка. Сега отново не бих се поколебал да откривам дълги позиции ако видя необходмите сигнали за продължение на възходящия тренд и провала на мечия. Само че това ще бъде с малки позиции. Отново припомням причината. Ако EUR/USD все още не е започнал своя продължителен спад, то потенциалът за ръст е ограничен. В най-добрия случай за биковете те могат да бъдат зарадвани само от няколко стотин пипса нагоре, докато потенциала за спад е за хиляди пипсове. Като заключение можем да кажем, че поради сигналите подадени от вълновия анализ може да се разчита много повече на спад, отколкото на покачване. От тази ситуация могат да се възползват както трейдърите през следващите седмици, така и инвеститорите през идните години.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.