Биковете не можаха да ни изненадат дори и през септември

Пазарите показват някои сезонни закономерности. Например септември в повечето случаи е бил измежду най-мечите месеци. Това съвсем не означава, че тази статистика има задължителен характер. Всъщност нищо не е задължително за пазарите освен едно! Всяко покачване има нужда от обратно движение, което да го контрира.

Остават два въпроса:

1. От къде да търсим обрат

2. От какъв магнитут ще бъде започналия спад.

Сезонните особености разбира се имат някакво значение за статистиката. За нас, вълновите анализатори обаче от първостепенно значение е какво рисуват вълните. Често бивам обвинявам че съм екстремна мечка. Признавам, че това отговаря на истината и ще продължа да бъда докато графиките показват мечи сценарии. Това обаче съвсем не ми пречи да имам в краткосрочен план и дълги позиции, ако графиката подсказва, че предстои да се покачва. Например в анализа, който подготвих за Forexnews.bg и Profit.bg на 26 август представих, закриването и хеджирането на огромен брой къси позиции поради една най-важна причина. Индексите отказаха да направят пет вълни надолу – фигура 1.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

През следващите дни продължих да откривам още дълги позиции с цел да преследвам очакваната тогава С вълна, която все още се развива. Към момента тя все още не изглежда напълно завършена, но днес и в началото на следващата седмица ще се наложи да предприема действия за закриването на дългите позиции защото логичния таргет за вълна С от 2 зелна ще бъде достигнат – фигура 2. Вълна 5 от С от 2 зелена не бива да надскача нивото 1160 защото ако това се случи вълна 3 синя от С ще остане най-къса, което е недопустимо съгласно Вълновата теория на Елиот. Всъщност именно цената 1160 е ключова съпротива за този индекс. Ако индексът S&P500 я надскочи, ще се подготвим за още по-бичи сценарий, който може да продължи и до зимните месеци. Ако обаче нивото 1160 не бъде пробито още през близките една две седмици ще очакваме обрат и ще е добре да облечем отново мечата кожа. Важно е да се отбележи, че пазарните индекси може да се движеха нагоре през последните седмици, но това покачване бе съпроводено с намаляващи обеми. Това е едно предупреждение, че на биковете им липсва сила. Явно и на самия пазар не му е ясно каква е бъдещата му посока и за това активността остава малка.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Валутната двойка EUR/USD запази частичен синхрон с фондовите индекси. Допускам, че той ще се запази, но не е задължително да последва реверсия в един и същи ден. Дори съгласно структурата на неговата графика спрямо S&P500 може да се каже, че вероятността е индекса да преобърне преди EUR/USD. Той е много по-близо до хипотетичния таргет. Еворото има потенциал нагоре поне още няколкостотин пипса преди да приключи голямата възходяща корекция започнала в началото на юни – фигура 3.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Моят преференциален сценарий за EUR/USD е обозначен с червена траектория на фигура 3. Това означава вълна С от -2- да тества 50% Фибоначи от размера на вълна -1-. Като стойност това отговаря на 1.3512. Там вълна С ще бъде равна на размера на вълна А умножена по 0.618. Ако пазара избере да направи вълна А и С да са равни, тогава еврото ще продължи да расте (зелена траектория) до около 1.4066. Този сценарий ще отнеме поне месец преди да настъпи реверсия на валутната двойка. За сега съм неутрален за този инструмент с къси позиции открити в началото на 2010 г. и съм ги хеджирал в началото на стръмното покачване. Бих потърсил вход и за още дълги позиции, за да се възползвам от очаквания ръст на еврото, но за целта ще ми е нужна видим корективен спад с три вълни надолу и едва тогава ще си позволя подобно действие. Като цяло в дългосрочен план запазвам бичото си мнение за долара, но на този етап не виждам нито една валутна двойка да показва, сигнали за директно възобновяване на възходящия му тренд.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.