Разглеждам спада като корективен

 Фондовите пазари започнаха низходящо движение, което поне за сега изглежда, че има корективен характер. На големите графики възходящия тренд не изглежда завършен и дългите позиции, които откривах през последните месеци продължавам да ги задържам. Стоповете на дългите позиции са преместени така, че да бъдат на печалба. Предпазната мярка която съм предприел е да бъдат хеджирани докато оценя къде можем да видим края на корекцията – фигура 1. Късата хеджираща позиция също си има стоп, който ще се задейства ако получим потвърждение от графиката, че става дума за корекция зиг-заг.

 Фигура 1

Преминаването на по-малка времева рамка ни дава информация за детайлите – фигура 2.

 Фигура 2

Спадът, който можем да номерираме с пет вълни надолу бе коригиран твърде плитко. Съгласно правилата залеганли във Вълновата теория плитките корекции по-често са B вълни. Следователно е малко вероятно петте червени вълни да бъдат първа вълна, а тройката чревени вълни да са втора вълна от синия порядък. Към момента стопът на жеджиращата позиция е над върха на това, което съм приел за вълна В синя. Пробив над това ниво с пет вълни нагоре, ще ме подготви за малка корекция, която вероятно ще използвам за вход с нова дълга позиция.

Както споменах на пазарите съществуват само комплексни взаимоотношения между отделните фактори. Поради тази причина вечни взаимовръзки между отделни пазарни инструменти не могат да съществуват. Ако очакваме например тренда на EUR/USD винаги да се движи в посоката на пазарните индекси ще дойде момент, в който ще бъдем изненадани. Към конкретният момент обаче, точно имаме основания да предположим продължение на възходящия тренд и при тази валутна двойка.

Спадът при нея, който започна вчера се вписва добре като троен зиг-заг, формация с корективен характер – фигура 3.

Фигура 3

През нощта започна покачване, което отговаря на изискванията за петица вълни нагоре. Това дава добри шансове за нов растеж може би още през днешния ден. Вчера когато започваше корекцията хеджирах дългите си позиции открити в началото на годината и ще изчакам докато установя дали корекцията надолу е приключила или се създават предпоставки за нейното продължение до края на седмицата.

Един от сериозните проблеми на повечето желаещи да търгуват на пазарите е неприемането, че не съществува метод за прогнозиране, който да елиминира условността. Липсата на категоричност само на един сценарий пречи на милиони хора по света да бъдат успешни трейдъри. Невъзможността да определим дали корекцията вече е приключила или предстои да ни размотава още известно време е част от играта, която сме длъжни да играем ако искаме да останем на пазара. Ако приемем, че корекцията е завършила, а се окаже, че тя продължава това не означава, че Вълновата теория на Елиът не работи или че пазарът греши. Ако някй е в грешка това сме ние анализаторите. Именно поради тази причина често преразглеждаме новосъздалите се ситуации, за да променим ако се налага своята визия и едновременно с това не пропускаме да си слагаме стопове в случаите, когато сме в грешната посока. Живеем в комлексен свят, където процеси и събития са в сложни взаимовръзки. Един от малкото нагледни методи, който можем да използваме е техническия анализ. Съществуват и други методи да се прогнозират пазарите, но те се характеризират със значително по-висока степен на абстрактност.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.