Да си имаш кранче за биткоини

След като си дадем сметка за ценността на биткоин и за ползите, които имаме когато го притежаваме е логичен въпроса как да го придобием? Един от начините е чрез така наречените фосети (faucets). Фосет на български се превежда като кран или кранче за вода. Това са сайтове, които печелейки от реклама споделят част от своята печалба с нас заради това, че ги посещаваме. Те са интересни с това, че предлагат възможност за печелене на биткоини без парична инвестиция.
В някои случаи имаме ангажимента да кликнем на реклама, но в повечето случаи не сме длъжни да го правим. В този случай ползата на сайта от нашето посещение е трафика, който му носи нашето влизане. Съществуват и фосети, които представляват онлайн казина. Последните използват възнагражденията, които изплащат като средство да задържат вниманието на посетителите разчитайки, че те биха депозирали пари, които да похарчат в залози. В този случай само дисциплината на посетителя може да го ограничи от това и той да се задаволи само с безплатните биткоини. При всички положения фосетите изискват от нас да извършим някакви действия, като да решим дадена капча или да кликнем върху малки линкове антироботи. С други думи те искат да им докажем, че сме хора, а не роботи и същевременно желаят да ги държим отворени за известно време. В повечето случаи дори не е нужно да се регистрираме в тях, единствено се изисква да бъде изписан нашия биткоин адрес и можем да заявим сумата, която е обявена за възнаграждение. При някои фосети изплащането се превежда моментално в портфейла, който сме посочили, но има и такива, които събират нашите възнаграждения и ни ги изплащат едва, когато се събере определена сума. С последните трябва да се внимава защото дават възможност на техните създатели ако имат некоректни намерения да се възползват от нашето посещение и да не ни платят нищо.
Концепцията за фосетите е много стара. Зародила се е много преди появата на биткоин, но тогава не придобива популярност заради високата цена на превода на спечелената сума. Много често комисионата за превода е била по-голямата част от възнаграждението от самия фосет. Биткоин със своите ниски и почти не съществуващи комисиони, позволи тази дейност да стане печеливша както за създателите на фосети така и за техните ползватели.

Един биткоин има осем нули след десетичната точка. Изписва се ето така 1.00000000. Осмият знак, който е най-малката частица от биткоина се нарича сатоши в чест на създателя на биткоин Сатоши Накамото.  Например ако един фосет плаща 50 сатоши това означава, че получавате 0.0000 0050 биткоина. Ако възнаграждението е 1200 сатоши в портфейла ви влизат 0.0000 1200 биткоина. Изплащаните възнаграждения са изключително малки. Обикновено са частици от стотинката. Към момента 1000 сатоши са символична цена за нашите кликове и това едва ли би заинтригувало много хора. Към момента тези 1000 сатоши по текуща цена на биткоин спрямо долара и курса на долара спрямо лева равностоността е малко над 1 стотинка. Имайки предвид обаче, че цената биткоин има огромен потенциал за ръст заради ограниченото предлагане и все по-голямото търсене допускам, че след десетина години един хляб може да струва 5 сатоши. Билета за кино да бъде например 60 сатоши, а 5 или 10 хиляди сатоши да бъде цената на екскурзия до екзотичен остров. Сигурен съм, че мнозина биха нарекли такава прогноза абсурдна и съм съгласен, че може да греша в преценката си. Въпреки това допускам, че ако греша то е само по отношение на това колко високо може да стигне цената на биткоин. Пък дори тези 5000 сатоши да се окажат достатъчни само за вечеря за двама на романтично място пак е мотивиращо да ги притежаваме. Заигравнето с фосетите има и една друга полза за хората, които прекарват време пред компютъра си. Повечето хора, който за първи път си правят биткоин портфейл се смущават да си купят биткоини с книжни пари. Това за тях изглежда като да хвърлиш нещо “истинско” за нещо което не знаеш за какво служи. Когато придобием сатошита чрез фосетите и се уверим, че можем да ги съхраняваме превеждаме, а може би някой ден и да си купим нещо, това събужда реален интерес и мнозина едва тогава започват да се интересуват и четат информация свързана с биткоин. Когато пък започнем да четем и да дълбаем за повече инфо в тази насока все повече си даваме сметка, че биткоин е тук, за да остане и е само въпрос на време милиарди хора по света да го използват в своето ежедневие. Следващите 10 и дори 20 години ще минат независимо дали ще обърнем внимание на биткоин. Хората, които го забележат рано ще могат да се възползват от неговите инвестиционни свойства. Тези, които закъснеят няма да загубят, а просто ще имат възможност да ползват неговите свойства като разплащателно средство. От тук може да бъдат направени биткоин портфели, както и посетени, някои доказали се фосети.

 

Share

Коментарите са забранени.