Бомба със закъснител

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви на 15 октомври, че от Фед са готови да започнат втория рунд от програмата наречена количествено облекчаване (quantitative easing QE), ако е необходимо. Новият стимул включва закупуването на дългосрочни държавни ценни книжа на САЩ и поддържане на ниски лихвени проценти за по-дълго време от очакваното. Той се надява това да подобри мрачните икономически перспективи.

Според Бернанке, текущите стойности на инфлацията, са доста под очакваните от Фед от 2%. С други думи. дефлацията, а не инфлация, е основна грижа. Но докато Бернанке смята, че намесата на Фед ще стимулира икономиката, ще намали безработицата и предотврати бъдеща дефлация, анализатора Бил Фокс от Elliott Wave International смята, че тези действия нама да помогне с нищо за облекчаване на този проблем.

На 14 октомври Бил Фокс направи следния коментар:

“Бернанке ще говори на конференция в Бостън, и всички сме в очакване колко агресивен език ще използва той за по-нататъшно наливане на ликвидност. Тази политика имаше ограничен успех по време на QE1.

“Бернанке се опасява от дефлация, но действията му будят учудване дали той знае какво е дефлация. Покупката на държавни ценни книжа в голям мащаб може да позволи на Федералния резерв да наложи временен контрол върху дългосрочните лихвени проценти в САЩ, но дефлацията е проблем свързан редуцирането на вече съществуващия дълг. Операциите наречени количествено облекчаване не правят нищо за неговото намаляване. Те могат само да го отсрочат.”

Всъщност това е поредната бомба със закъснител, която Федераният резерв и американското правителство подготвят за американската икономика. Те могат да забавят протичането на кризата, но не са в състояние да я предотвратят както и да намалят нейният интензитет. С други думи тежките времена няма как да бъдат избегнати. Просто се отлагат и вместо да приключат през следващите една две години, депресията, за която ни предупреди Робърт Пректър ще ни държи под напрежение през следващото десетилетие.

В статията съм използвал материал от Elliott Wave International, чийто автор е Джейсън Луреман.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.