Ластикът е обтегнат, но винаги може и още

Когато биковете тържествуват това е знак, че наближава те да бъдат скоро изненадани. Все още не е дошъл момента обаче, в който да обявим, че мечото движение при различните групи инструменти вече е започнало. Аз лично продължавам да съм бик, но нямам идея още колко ще издържа и ще обявя пълен неутралитет за всички сегменти от пазара.

Ако се опираме на конвенционалните концепции можем да си блъскаме главата до полуда как е възможно и фондовите пазари и златото да крачат синхронно нагоре. Нали това, което ни учат дебелите книги е, че златото покачва при криза, а ако такава наближава тогава защо и акциите по света също вървят нагоре.

Ние вълновите анализатори твърде малко се вълнуваме от тези натрапени закономерности и разглеждаме отделните сегменти на пазара поотделно знаейки, че корелациите между различни типиве инструменти е временно явление.

За предпочитане е да се концентрираме върху графиките на самите обекти, които търгуваме. За ценните метали днес няма да показвам графика. Само ще кажа, че очаквам още покаване при тях предполагайки, че е налице удължение на петата вълна при златото. Аз самият не се доверих на потенциала на този ръст и се въздържах да откривам дълги позиции защото крайните фази на един тренд за изключително опасни. Към момента продължавам да съм неутрален към EUR/USD. Дълги позиции имам при валутната двойка AUD/USD и индексите NASDAQ100 и S&P500. Те са ми напълно достатъчни в един период на довършителни процеси на тренда.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Очакванията ми за технологичния индекс NASDAQ100 съм отразил на фигура 1. Фондовите пазари в САЩ може да се каже, че дори ускориха възхода си през последната седмица и това прави много вероятен сценария за пробив над синята съпротива, която се намира при върха от октоври месец 2007 г. Именно поради тази прогноза съм с дълги позиции при този инструмент и S&P500.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

За да бъде достигнато посоченото ниво за вълна С от В на фигура 1 са нужни поне около 100 пункта покачване при този индекс. Именно някъде там ще търся сигнали показващи дали да закривам дългите позиции.

От описанието на графиките става ясно, че имам бича ориентация за близките седмици, но като цяло мечите сценарии, които съм описвал многократно продължават да са моята дългосрочна прогноза. Отчитайки, че бичите трендове са в крайната си фаза се старая да вземам предпазни мерки ако мечките се намесят предсрочно. На фигура 3 съм описал тези свои действия, които намаляват риска цената да ми изяде печалбата ако се случи изненадващ срив.

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Когато на 13 10 в края на сесията индексите направиха пет вълни надолу и три нагоре (малкия правоъгълник) открих хеджиращи къси позиции. Ако в големия правоъгълник се беше развила също петица вълни щях да запазя късите позции и дори щях да търся още сигнали дали не следва обрат на тренда. За през нощта си преместих стоповете на късите позиции около нулата и на сутринта те бяха ударени. От развилата се ситуация, която е спад с три вълни можем да очакваме днешния ден да донесе още ръст на цените. Действията ми при S&P500 са идентични.

Неутралитетът ми към EUR/USD се изразява в това, че задържам късите си позиции от края на 2009 и началото на 2010г. Едновременно с това съм поставил хеджиращи дълги позиции в началната фаза на вълна С по начина, по който съм показал на фигура 4.

Графика 4
(кликни на графиката за по-голям размер)

Вълна С от -2- е към своя край защото самата С вълна има своите пет вълни, които вече са почти завършени. Ако пазарът е избрал този сценарий още в близките няколко дни ще видим реверсия при тази валутна двойка. Но за днес ръст до около 1.4200 е много вероятен. Ако ускорението нагоре продължи, което е малко вероятно ще се наложи да преразгледам и пренаредя поставените етикети. За сега предпочитам да изчакам действията на пазара и тогава да се ангажирам с позиции и мнение.

Рядко откривам позиции заради сигнали идващи само от конвенционален технически анализ, но случая при AUD/USD е точно такъв, фигура 5. Формация вимпел бе повода да открия дълга позиция вчера. Най-близкия ми таргет е около 1.0100 до където стига поставения от мен син бар като проекция. Това е широката част на фигурата. Ако таргета бъде достигнат ще проследя доколко цената е готова да продължи за по-далечен таргет, а именно дължината на дръжката на вимпела. Стопът вече е преместен на печалба.

Графика 5
(кликни на графиката за по-голям размер)

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.