Може ли първите да станат последни?

Статията е от октомври месец 2008 г.

В края на миналата година само ние техническите анализатори, можехме да предположим за началото на низходящо движение на фондовите борси. Днес всички разбират, че живеем в драматични времена. Методите на техническия анализ позволяват да се предвиди посоката на всеки финансов пазар, чрез анализ на графиката на акции, индекси и валути. Представяйки отражението на обществените настроения, тя позволява да се информираме не само за предстоящото бъдещо движение на цените, но и какво ще се случи в икономиката и живота на хората.

За съжаление на всички, низходящият тренд на пазарните индекси по целия свят са в процес на ускорение. Това преведено на езика на обикновения читател, означава още голям и продължителен спад. Мнозина биха възразили, че това едва ли е възможно след приемането в петък на спасителния план от страна на американското правителство. Като човек занимаващ се с технически анализ вече повече от десет години, ще интерпретирам фактите от последните няколко седмици:

На 18 септември се появи слуха, че Федералният резерв и американското правителство, имат план за спасяването на фондовите пазари и американската икономика. Индексът DJIA скочи само за час с 400 пункта. На 19 септември Хенри Полсън, секретар на трезора на САЩ обяви официално в какво се изразява този план, като напълно бе подкрепен от страна председателя на ФЕД Бен Бернанке. През същия този ден индексът на сините чипове добави още 450 пункта за три часа. Елементарната аритметика показва, че цялото рали от слуха и новината траеше общо четири часа и сумарно покачването беше по-малко от хиляда пункта. Какво се случи обаче след това е много по-важно. Докато инвеститорите очакваха „планът” да бъде одобрен, не се отдадоха на скука и изчакване, а разпродаваха, като до неговото приемане индексът DJIA загуби 1160 пункта. Така той изтри преднината, която бе набрал благодарение на предприетите действия от страна на политиците. Още по-тревожен е факта, че след подписването на новия закон от президента Джордж Буш, не само този индекс, но и всички останали, направиха нови дъна. Процентният спад за DJIA, S&P500 и NASDAQ100 за последната седмица бе както следва: 7,3%, 9,4% и 10.8% и е най-големия за последните седем години.

Някои анализатори вече изкоментираха липсата на положителна реакция от страна на пазара, като вече изконсумирана новина. Само че една положителна новина, за да се нарече изконсумирана е нужно цената да е показвала възход през последните дни и седмици. Уви такъв липсваше и, ако някой е забравил, припомням, че пропадането на световните фондови индекси започна още в края на миналата година. Освен това заради изпреварващия характер на пазара пред икономиката, всяка новина е изконсумирана.

Ако се изразя на езика на техническия анализ, отбелязаното ново дъно още в петък 03 10 2008 г. веднага след съдбоносното решение на конгреса, е симптом за предстоящ още по-голям спад. Борсовите индекси имат свойството да предвиждат предстоящи проблеми в икономиката. Какви ще бъдат те, е трудно да се предвиди. Дали ще става дума за още фалити или други новини, само времето ще покаже, но едно е сигурно, медиите ще ни запознават с още по-драматични събития. Ето защо ние техническите анализатори успяваме често чрез графиката да прочетем бъдещите вестници. Например ако днес изкажа предположение, че тази криза е способна да разори дори и Уорън Бъфет, мнозина биха нарекли подобно изказване безумие. Тези мои думи не са пророкуване, а изказване на една догадка, която ще става все по-вероятна ако кризата продължи да се засилва. Изхождайки от горните констатации върху графиките, мога да кажа, че такава опасност съществува. Разбира се, че Бъфет има огромен опит с това да оцелява на пазарите. Далеч съм от мисълта да отричам неговите методи. Това, което обаче много хора пропускат е, че и той също е човешко същество и също е способен да сгреши.

През изминалата седмица Бъфет обяви своите намерения да участва със сосбтвени капитали и призова други свои колеги да използват ресурса, с който разполагат, за да спасят Америка от пожарът, който се разраства. Той самият вече инвестира 5 милиарда долара в Goldman Sachs и 3 милиарда в General Electric. Дали това негово действие обаче, подтикна тези компании да се превърнат в любими за останалите инвеститори? Отговора можете да намерите на графиките на тези фирми. Втората измежду споменатите, също е с ново историческо дъно направено на 03 10 2008 г. Бъфет наистина има огромен опит в правенето на отличен подбор на подходящи компании, в които да инвестира. Неговата инвестиция в гореописаните фирми може да ни подскаже, че те имат голям шанс да оцелеят през следващите десетилетия и защо не векове. Дали неговото участие обаче гаранира, че техните цени не могат да падат още? Графиката на индексите, в които участват тези компании подсказва, че и на тях няма да им се размине отрицателния вот от страна на инвеститорите. А и като се върнем на темата за пожара, нека не забравяме, че „покрай сухото, гори и суровото”.

Друго нещо, което мнозина ще пропуснат да забележат, е неспособността на Федералния резерв и правителството на САЩ да предизвикват положителни движения при пазара. Когато спадът в началото на годината започваше, ходовете на ФЕД бяха съпроводени с корекция нагоре за седмица две. Петъчния ден показа, тотален разгром за най-важната институция отвъд океана, защото веднага след политическото решение, цените се сринаха с повече от 400 пункта.

През следващите години ще се налага обществото да осъзнае, че когато социалните настроения са в упадък, никакво действие от страна на авторитети от миналото не е в състояние да спре низходящия тренд. И след като тези, които управляват най-силната страна на света са неспособни да угасят пожара, хора като Бъфет могат само да се превърнат в герои, пожертвали своето състояние, за да помогнат. За съжаление той е на път да направи и друга фатална грешка. Тя е, че продължава да вярва, че действията на гореописаните институции са способни да преобърнат тренда. Това разбираме от направеното от него изказване през изминалата седмица. В него той призовава конгресът на САЩ да не забавя гласуването на спасителния план, уточнявайки, че е важно да бъде приет по най-бързия начин. В противен случай на самият него може да му се наложи да продава вестници.

Връщайки се отново на гореизложените факти, ще обърна внимание, че започналата криза се очертава да бъде много по-тежка и продължителна със или без помощта на политиците. Така, че на най-великия инвеститор ще му се наложи да се обърне и към по-височайши сили, които да помогнат за щастлив край на неговата сбъдната американска мечта.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Октомври 2008 за вестник “Дневник” | Ивайло Груев

Share

Коментарите са забранени.