ТРЕЙДЪРИ, ЛИКВИДИРАЙТЕ КОМАРДЖИЯТА В СЕБЕ СИ!

Има една книга, която се нарича „Борсата не е казино”. Моят съвет към всички, които искат да постигнат траен успех на финансовите пазари, е да превърнат това заглавие в мантра, която да си повтарят по няколко пъти на ден. В още по-голяма степен тази препоръка важи за тези, които са посещавали игралните зали. Като човек, който е сядал на зелените маси и който понастоящем упорства на финансовите пазари, мога да ви кажа – хазартното мислене не води до успех в трейдинга.
За мнозина хазартът и борсовата търговия са едно и също нещо. Всъщност те само привидно си приличат, но по същината си са коренно различни. Макар че нашите прогнози за развитието на пазара винаги съдържат известна степен на неопределеност, на световните финансови пазари теорията на вероятностите не присъства. Изменението не цените и тенденциите са резултат единствено от сумарното настроение на милионите участници на пазара. Затова в своя трейдинг ние не бива да разчитаме нито на случайността, нито на късмета, нито пък на интуицията си. Ние играем само на базата на нашия анализ и в това отношение имаме само един начин да се усъвършенстваме – като позволим на настроенията на пазара да „влязат” в нас.
Има едно голямо коварство и противоречие, което съм установил от личен опит. От една страна хазартността в нашата личност е това качество, което ни е подтикнало да започнем да играем на финансовите пазари и без него ние нямаше да станем трейдъри. От друга страна обаче, за да постигнем траен успех на финансовите пазари, се налага да ликвидираме комарджията в себе си. А това е сериозно предизвикателство за каляване на характера.

Стефан Трашлиев – индивидуален трейдър
блог: http://my4ex.wordpress.com/

Share

За Стефан Трашлиев

индивидуален трейдър на финансовите пазари, журналист популяризатор. Google

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.