Просветления

Индивидуалният трейдър е като самотен войн, който доброволно се е отдал на кауза, в която вярва. Вярата му в успеха може да бъде укрепена само от стъпки, показващи, че съумява да се справи в тази враждебна за него среда, където всеки се стреми да вземе неговите пари.


Самостоятелната търговия от собствения дом привлича като магнит вниманието на мнозина. Всеки обаче е длъжен да помни, че да се търгува на борсата е лесно. Това, което е трудно, е да се извлече печалба от нея. Все пак начинаещият прилича повече на пушечно месо на бойното поле, отколкото на закален в битките боец.


Както борсовите цени са длъжни да коригират своите възходи, така и персоналната търговия е неизбежно да търпи корекции. Едно от основните неща, които трябва да усвои трейдърът е, че всеки греши. И в живота и на пазара. Когато големите и опитни участници грешат, техните загуби са за милиони и милиарди. Начинаещият естествено ще има много по-чести пропуски. За това ще му се налага да поема рискове, съобразени с еластичността на неговата психика.


Късметът е фактор, който ние не можем да елиминираме в своя живот. Този, който желае обаче да се научи да търгува на борсата, трябва да свикне да редуцира присъствието на късмета в решенията си. Това се постига с изучаване и прилагане на правилата и природните закони, които движат не само материалния свят, но също и социалните прояви на нашата цивилизация.


Източните народи възприемат целта не като нещо фиксирано, което трябва да постигнем и после да забравим за него, а като път. Ако решите, че борсата е мястото където на правите своя голям удар и после да се оттеглите като победител ще видите как това няма да ви се отдаде.


Законът за гравитацията е един от най-фундаменталните в нашата вселена. Макар да сме се научили да преодоляваме нейното притегляне, въпреки това, то не престава да ни въздейства. Финансовите пазари се подчиняват също на основни закони и един от тях е цикличното им поведение както всички други процеси в природата.


По пътя си ще срещате много препятствия. Съюзници ще бъдат вашата воля и изобретателност. Първата ви е необходима за да не се откажете, а втората ще ви помага да откривате грешките си и да намирате решения на проблемите, с които се сблъсквате.


Търговията твърде много прилича на екстремните спортове и мнозина се насочват към нея заради тяхната необходимост от адреналин. Емоциите са елемент от нашето ежедневие, които са полезни в комуникацията ни с хората. Когато става дума за участие на пазарите обаче, е необходимо да сме спокойни и хладнокръвни.


Успешната търговия изисква три основни умения: 1.В областта на анализа. 2. Адекватен риск мениджмънт, който се изразява в поставяне на стопове. 3. Устойчива психика. Едва когато ги придобиете, с радост ще установите, че печалбите ви стават по-големи от загубите.

Ако желаете да ускорите процесът на усвояване на тези знания и да започнете да ги превръщате в свой личен опит, ние можем да бъдем вашият водач по тази изпълнена с трудности и изненади пътека наречена графика.

Share