Инструкция за употреба

Тази статия преставя предговора от новата книга на Ивайло Груев „Финансови ли са финансовите пазари”

Когато назовах предговора новата ми книга „Финансови ли са финансовите пазари” – „Инструкция за употреба” се досетих, че когато текат реклами по телевизията за някое лекарство, говорителят говори толкова бързо, че ние зрителите едва успяваме да разберем мисълта му. За това започвам с молба да не преминете точно по този начин книгата, която започвате да четете. Избягах от класическото начало „Предговор”, защото когато бях млад и нетърпелив почти винаги пропусках тази част от много книги. След като пораснах открих, че и в нея има интересни неща за научаване. Знам ли колко от съвременните читатели имат този лош навик да четат на прескоци. Точно тази книга е полезно да бъде четена по хронологичния ред, който съм наложил. Ако все пак нещо ви изкушава да надникнете на последната страница и да проверите дали за главния герой съм предвидил happy end, още сега мога да ви кажа, че за Негово Величество ПАЗАРА едно е сигурно: той е всесилният господар и тълковател на всичко, което предстои да се случи на нашата цивилизация. Ако искаме да знаем повече за нашето общество, е време да се откажем от пророкуванията на онези, които наричаме авторитети и да насочим вниманието си към пазарните графики. Те носят всичката информация в себе си, но я правят достъпна само за онези, които са се научили да я четат директно от тях.

В края на 2007 г. мечият пазар започна и накара милиони хора по света да преоценят своите представи за движещите сили на пазара, както и да преосмислят житейската си философия. Времената, които предстои да изживеем ще принудят всички ни да си зададем някои от най-фундаменталните въпроси. Докато фондовите пазари се движеха нагоре в продължение на три десетилетия, няколко поколения безпрекословно вярваха в парадигмите, заложени във фундаменталния анализ. Голямата маса от непрофесионални инвеститори се влюби в лесните за прилагане теории, базирани на грешните идеи, че решенията за покупки и продажби се вземат рационално и, че това води до ефективност на пазара и вечен просперитет. За съжаление на всички, борсите показаха колко брутални могат да бъдат към онези, които са си мислили, че чрез четене на новини ще могат да печелят до края на жизнения си път.

В тази книга е възможно на читателя да му се стори, че използвам критичен тон към конвенционалните икономически и финансови теории. За това предпочитам да уточня своето отношение още от самото начало. Целта ми не е да се заяждам с академичните среди, а просто да ги провокирам. В наши дни се смята, че единствено утвърдените учебни заведения трябва да се ползват с доверието на учащите се и, че именно те са носители на знанието. Дали това означава, че материята, която се преподава в тях, носи удовлетворително разбиране за протичащите процеси на финансовите пазари? Освен, че ще прочетете моят отрицателен отговор на този въпрос, ще научите аргументите ми, върху които се базира това становище.

В тази книга някои твърдения ще ви се сторят прекалено дръзки. Разбира се, нямам намерение да претендирам, че те са носител на абсолютната истина, защото с това понятие спекулират само сектанти и религиозни фанатици. В нея съм изложил моето мнение, за това какви са тенденциите на еволюиране на човешкото познание, което се развива непрестанно. Класическата икономическа теория, създадена от Адам Смит е поставила само началото в осмислянето на концепциите в областта на икономиката и финансите. Следващите теории предлагат едно дообогатяване на нашето разбиране на този загадъчен свят на пазарите. Целта ми не е да отхвърля и заклеймя идеите заложени в тях, а да аргументирам защо Вълновият принцип на Елиът и Социономиката, към момента са най-прецизните методи за прогнозиране на борсовите цени, както и соцалното поведение . Някой ден със сигурност човешкият гений ще открие още по-съвършени теории, но дотогава предстои поне няколко десетилетия все повече анализатори да се доверяват на техническия анализ и Вълновия принцип на Елиът.

Докато фондовите борси са във възход, всяка теория работи поради това, че системата е в експанзия. Така всички учaстници, дори и най-хаотичните се радват на печалби. Когато обаче пазарите и икономиката са в период на свиване, не са много методите за анализ, които позволяват да се извлече полза от инвестирането.

Вълновият принцип на Елиът не е просто една от многото теории, предлагащи някакво обяснение за поведението на пазарите. Той е първия успешен опит да се обясни кой е основния двигател, на обществения прогрес. Освен това трейдърите, използващи неговите инструменти получават ценен бонус – успешна стратегия за спекулиране и в двете посоки на тренда.

По време на провежданите от нас семинари и курсове, чрез анкета се допитваме до мнението на учстниците, да подредят по важност факторите, предизвикващи борсовите движения. Възможните отговори са както следва:

- финансови отчети

- геополитически събития

- макроикономически показатели

- корпоративни новини

- обществени настроения

Предполагам, че можете да се досетите, че изключително рядко хората, които попълват тази анкета поставят обществените настроения на първо място. На страниците на тази книга ще намерите аргументи, които ще ви убедят, че именно това е факторът, който е двигател и на социалното развитие, и на пазара. За онези от вас, които са най-скептично настроени към това ново познание, съм сигурен, че поне ще намерят интересни въпроси за размисъл през следващите години.

Тази книга ще ви запознае с авангардните идеи на новата наука социономика. Тя е лансирана от Робърт Пректър, който е последовател на Елиът и финансово гуру на осемдесетте години на миналия век. Теорията, която той разработва е именно липсващото досега звено между техническия анализ и обяснението каква е връзката на пазарите с икономиката и обществената активност. Негова е заслугата да бъде дадено обяснението, че няма по-прецизен измерителен уред на социалните настроения от графиката на борсовите индекси. Този социометър притежава уникална възможност да предвижда както икономически така и политически трендове. Така, книгата може да бъде полезна за хората, които се занимават със социология и политология. Постепенно читателя ще бъде все повече готов да разбере, че не фундаменталните фактори движат пазарите. Тази функция изцяло е под контрол на колективните настроения. Разбира се, индивидуалното и груповото настроение са твърде абстрактни фактори и могат да внесат объркване у читателя. За щастие, ние, техническите анализатори сме въоръжени с графики, които като енцефалограма отчитат именно тези настроения.

Обърнете внимание, че на света няма по-демократична система от борсовата тъговия. Всеки, който търгува има властта да дава ежесекундно и многократно своите вотове на доверие или недоверие. Именно това обяснява защо в държавите с развити фондови пазари, когато има продължителен възход никой не желае да има политическа промяна и обратно по време на борсови сривове хората гласуват за смяна на статуквото.

В тази книга основният ми акцент ще бъде върху Вълновата теория на Елиът, като най-подходящия метод за анализ и прогнозиране от страна на индивидуалния трейдър и инвеститор. Първоначално ще обърна внимание на основните аспекти, които помагат да се постигне висока надеждност на предвиждането. След това читателя ще бъде запознат с детайлите в нейните правила. Постепенно той ще осмисли, че някои от тях са с тежестта на закон, а други имат своите изключения. Същевременно ще разбере, че при специфични ситуации, някои от изключенията се превръщат в правила.

Специално внимание съм обърнал на методите за оценяването на риска, базирани върху Вълновата теория на Елиът. Разбира се, длъжен съм да предупредя всеки, който е решил да търгува на пазарите, че това носи рискове за неговия капитал. Неблагоприятните случайности могат само да бъдат редуцирани, но не и елиминирани напълно. Вероятно повечето от вас са запознати с това, което проповядват икономическите и финансовите теории, че ако желаете да постигнете висока доходност трябва да поемете съответно голям риск. Съгласно тези методи, това е съвсем нормално и нямам намерение да критикувам този принцип. От страниците на тази книга ще научите, че техническия анализ и в частност Вълновата теория на Елиът предлагат възможност да печелите повече, именно когато поемате по-малък риск. Не вярвате че това е възможно? Проявете малко търпение. Ще стигнем и до там.

Когато достигнете до края на книгата се надявам да съм ви накарал да се замислите дали има основание финансовият анализ да бъде наричан фундаментален. Когато прочетете отговорите на този въпрос ще разберете защо си позволих да дам толкова еретично заглавие на книгата си. Главите използващи изследвания от областта на социономиката ще ви помогнат да разберете фундаменталният характер на Вълновия принцип на Елиът.

Въпреки стремежа си да споделя всичко с читателите, от опит зная, че книгата само може да запознае какво представлява Вълновата теория на Елиът и в най-добрия случай да разберете защо тя работи. За съжаление отговорът на въпроса как се печелят от нея повече пари, отколкото да се губят се крие и във вашето усърдие и постоянство. Нашият екип може да ви помогне да съкратите времето до успешната търговия чрез курсовете, които провеждаме. За онези от вас, които ще предпочетат да спестят пари от обучение имам един такъв въпрос: Бихте ли скочили с парашут, прочитайки само наръчник за начин на употреба? Аз лично не бих го направил. За вас не зная. Да, вярно е, че в единия случай рискуваме живота си, а във втория само парите си. За болката от тяхната загуба обаче научаваме твърде късно.

Книгата „Финансови ли са финансовите пазари” с автор Ивайло Груев е вече по книжарниците.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.