Защо настроенията сменят своята полярност

Конференцията по социономика след Юан Уилсън бе продължена от Кен Олсън. Изнесената от него лекция бе на тема: Защо обществените настроения се колебаят между положителни и отрицателни полюси?

Кен Олсън е професор по психология в университета във Форт Хайс Стейт, където отговаря за програма по клинична психология.

Отговорите на въпроса за смяната на тренда в обществените настроения и тяхната поляризация могат да имат своите не само психологически аспекти, но и чисто математически и физически измерения. Ако се допитаме до елементарната геометрия ще установим, че всеки цикъл задължително се състои от две фази: възходяща и низходяща. Следователно независимо дали става дума за цикъл на социалните емоции или друг процес положителния тренд ще бъде заменен рано или късно с отрицателен. Когато новия тренд се наложи тогава всички предпоставки спомагат неговото продължение. Голямата загадка се оказва момента на неговото пречупване. Повечето хора са склонни да приемат, че факторът, който води до смяна на посоката е някакво събитие. Тази теза обаче не може да бъде издъжана защото фактите показават, че всеки мечи тренд започва не от лоши новини, а в период когато всичко е в разцвет. Обратно, когато негативните новини властват, именно тогава става прехода на низходящия тренд във възходящ.

Тогава възниква въпросът след като явбо не отделната новина катурва тренда, каква може да е действителната причина. Отговорът трябва да бъде търсен на езика на психологията. Когато отделният индивид се насити на положителни емоции идва фаза на отегчение. След като навлезем в нея трендът на персоналното настроение неусетно се е сменил от положителен към леко отрицателен. Важно е също да отбележим, че продължителен застой на персоналното настроение във високи нива е свързано с голям преразход на енергия. Това принуждава организма да включи в режим възстановяване и пестене на жизнената енергия и особено след бурни емоции и еуфория всеки се чувства изтощен. По този начин колкото и да ни се иска да бъдем във вечно всеслие разбираме, че това е невъзмножно.

Отрицателният тренд в индивидуалното настроение също не може да продължава вечно. Продължителен спад в настроението може да доведе до пълно самоунищожение на индивида. Разбира се всеки здрав организъм има своите подсъзнателни механизми да ни пази от такова негативно развитие, които се задействат и трендът на персоналното настроение рано или късно емоционалният цикъл отново навлиза във възходяща тенденция. От една страна няма нищо лошо в тази фаза, която обикновено не обичаме да изживяваме, защото това е времето в което организма си почива и акумулира енергия. Всеки може да се сети за ситуация, при която вечерта си е легнал смятайки че светът е гадно място и на сутринта да се събуди с усмивка радвайки се на най-обикиновени неща от живота. Именно мигове като този бележат реверсията на перосналното настроение.

Когато индивидите се обединят формирайки сложните структури на обществото те започват да си въздействат на много нива. Съзнателните форми на взаимодествие са сравнително добре изучени. Твърде слабо познати са обаче онези форми на взаимно влияние между индивидите, които извират на подсъзнателно ниво. В товба отношение съвременната наука едва разполага с твърде малко доказателства. Съществуват само теории и всеки сам трябва да оцени, коя му предлага смислено обяснение. Обяснението от страна на социономиката до голяма степен приема, че стадният инстинкт кара отделните индивиди да се присъединяват към различни групи включително и тези които участват в борсовата търговия. Всяка група натрупва членска маса постепенно. Първоначално само няколко индивида са готови да променята своята ориентация и те към дадения момент се оказват лидерите, които обръщат текущия тренд. Когато той се наложи постепенно останалите участници се присъединяват към към групата движеща този тренд и докато нейните членове се увеличават този тренд продължава. Когато става дума за възходящ тренд той ще продължи докато има мечки, които могат да бъдат трансформирани в бикове. В момента в който „последната“ мечка стане бик, става пречупването на бичия тренд в мечи. Този миг не може да бъде разпознат, чрез новина. Новините, че тренда е променил своята посока ще дойдат след няколко месеца. Графиката ще бъде първото място, на което ще констатираме тази реверсия. Разбира се техническият анализатор и вълновият анализатор също ще се нуждае от време докато установи сигнали за преобръщане, но в повечето случаи той реагира само с няколо дена или най-много седмици закъснение спрямо точката на обръщане.

Докато получим отговори на още въпроси свързани с механизма на въвличане на отедлните иднивиди в групите със сигурност ще минат още години и десетилетия. Няма да бъде никак лесно да бъде доказано дали някаква специфична химия кара отделният индивид да последва лидера. Много е възможно да се окаже, че факторът, който провокира последователите да се присъединяват към групите, че трябва да бъде търсен на квантово ниво. Има цели книги, които са написани за това какво предствалява харизмата на един истнски лидер способен да поведе след себе си все повече привърженици. Понякога тези лидери са добри оратори. Понякога обаче става дума за нещо необяснимо, което наричаме невербална комуникация и обясненията остават забулени в тайна дори за съвременното познание.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.