ТРИ НЕЩА, КОИТО ДАВАТ ПРЕДИМСТВО НА ТРЕЙДЪРА

Има само някои неща, които внасят малко „ред” в хаоса на пазара. Тук кавичките са абсолютно наложителни, защото най-доброто, на което можем да разчитаме, е да получим от н.в. графиката само индикации за превес на някой от възможните сценарии. Откриването на тези индикации е нещо много индивидуално за всеки трейдър и се развива и коригира с трупането на опит на финансовите пазари. Според моите наблюдения ние имаме три помощни средства, с които можем да получим временно предимство в своя трейдинг.

Първото нещо са трендовите канали. При своето движение в тренд цената се „съобразавя” с една горна и една долна линия, които понякога са успоредни, понякога образуват клин. По вида и наклона на канала ние можем да съдим за силата на настроенията, които движат цената, да разчитаме на определено поведение от нея, докато е в канала и да очакваме обръщане на тренда, когато тя го пробие в обратната посока.

Вторият помощник на трейдъра носи името на математика Фибоначи и е единствената природна закономерност, която намира приложение в пазарното поведение. Установено е, че при своето разнопосочно движение цените често се спират на нива от пропорциите на златното сечение. Във всички свои варианти това може да се види достатъчно често на графиките, а има и трейдъри, за които този инструмент е в основата на тяхната стратегия за търговия.

Третото нещо, от което можем да извлечем предимство като трейдъри, са графичните фигури. Някои от тях са трендопотвърждаващи, други сигнализират за обръщане на посоката, но всички тях аз разглеждам общо като помощно средство стига да отговорят на едно важно условие. А то е статистически да са доказали по-голяма успеваемост за една от двете посоки.

Всяко едно от изброените съществува обективно на пазара и може да се открие на графиката на всеки един активно търгуван инструмент.

Пълният текст на статията можете да намерите в трейдър списанието trade4win.info, което издавам. Изводи, съвети, анализи и коментари публикувам и в моя блог MyForex

Стефан Трашлиев

Share

За Стефан Трашлиев

индивидуален трейдър на финансовите пазари, журналист популяризатор. Google

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.