ПОЛЕЗНИТЕ И ВРЕДНИТЕ СТРАХОВЕ НА ТРЕЙДЪРА

Някои от страхове ни са полезни, а други – пречат на нашия трейдинг.

Страхът е основен инстинкт в животинския свят и е фактор за запазването на живата. В този си вид той е заложен и в човека. При хората като социални същества обаче той се разпростира и върху много други области от нашия живот. Докато търгуваме на финансовите пазари ние се страхуваме от различни неща – да не изпуснем удобна позиция за вход, пазарът да тръгне срещу нас, да затворим твърде рано печеливша позиция, да сме сгрешили в своя анализ или като цяло да се провалим в своето представяне на пазара. Но най-голям от всички е страхът ни да загубим пари.

Темата за парите изобилства в нашето ежедневие и финикийските знаци са се изкачили високо в ценностната ни система. Поради тази причина ние сме много чувствителни към всичко, свързано с изкарването и харченето на пари – искаме по-висока заплата, изкушаваме се от промоции, търсим възможност да минем по-евтино и се страхуваме от загуби. С цялата тази палитра от чувства ние идваме на финансовите пазари и тук мигновено попадаме в стресова ситуация, защото парите от нашата сметка се оказват на едно доста „ветровито” място.

Добрият и лошият страх

В началото на нашата кариера като трейдъри страхът е този, който ни пази от фалит. На световните финансови пазари  парите са в огромно изобилие и са буквално на един клик разстояние. Това е много възбуждащо и е способно да притъпи нашето съзнание. Ние се опияняваме от възможността да станем несметно богати и естественият ни порив е да бързаме да го постигнем. Колкото по-голям е нашият апетит за печалба, толкова по-голям е рискът, който се налага да поемаме. И точно тук идва положителната роля на страха, защото той е този, който ни предпазва от поемането на (прекалено) необмислени постъпки, с които бихме могли да загубим значителни средства.

Страхът кратко време е в ролята на положителен герой, защото с натрупването на стаж на финансовите пазари ние постепенно се научаваме да калкулираме размера на своите позиции според нашия риск мениджмънт. Привикваме да се пазим от прекомерни рискове, но страхът продължава да е част от нашите емоции и се изявява като отрицателен спътник в трейдинга.

В много от своите прояви страхът играе ролята на лошия герой в нашия трейдинг. Независимо от това, че търговията на финансовите пазари е едно непублично занимание и собствените ни резултати са единствено наше достояние, ние непрекъснато си даваме самооценка. Всеки един наш трейдърски резултат ние приемаме със съответната емоционална окраска. Напълно естествено нашите печеливши позиции предизвиква у нас радост, а загубите –разочарование. Успоредно с това благодарение на капризите на пазара ние имаме още много „поводи” да се ядосваме на пропуснати възможности и неочаквани обрати. Така постепенно, с трупането на опит, в нас се натрупва е страхът от разочарование. Той може да се развие до такива големи размери, че напълно да ни блокира е емоционално отношение.

Известно е, че страхът не може да се изкорени от човешката душа. Той е там, заложен от природата и дори героите го носят в сърцата си докато вършат подвизи и смели постъпки. Това споделя и главният герой на Богомил Райнов в неговия роман „Няма нищо по-хубаво от лошото време”:  „Аз вървях – казва той, – макар че се боях и боейките се овладях майсторлъка да превивам врата на страха.”

Сещам се за този цитат, защото той с пълна сила важи и за нас, трейдърите. Ние също не можем да изтрием страха от душите си, но сме длъжни да положим специални усилия, за да се абстрахираме максимално от него и да не му разрешаваме да пречи да търгуваме.

автор: Стефан Трашлиев

Вижте и други мои публикации в trade4win magaZine  и в моя авторски блог myForex.

Share

За Стефан Трашлиев

индивидуален трейдър на финансовите пазари, журналист популяризатор. Google

Един коментар по ПОЛЕЗНИТЕ И ВРЕДНИТЕ СТРАХОВЕ НА ТРЕЙДЪРА

  1. Каквото и да коментираме, текстът
    е добре написан и най-важното е, че е конкретен.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.