За киселото грозде и когато грозде няма

Всички сме чували баснята за лисицата и гроздето. Когато става дума за финансови пазари обаче много е лесно да попаднем в ситуацията, в която е лисицата – да заявим, че гроздето е кисело, защото е високо. Освен това типично е за всеки начинаещ да търси грозде на всяка цена дори и все още неговия сезон да не е дошъл. Причината е че просто много обича този плод и иска точно сега да си го набере.

Лятната ваканция бе добра по отношение на това, че по време на почивката хубави сигнали липсваха и това не даваше поводи за писане на статии и анализи. През това време се събираха коментари и въпроси в сайта. Имаше и една молба да направя анализ на EUR/USD, на която аз отговорих, че към момента сигнали липсват. Всъщност такива няма дори и към този момент за тази валутна двойка докато подготвям този материал. Скоро след това се появи и следния коментар „Ако работеше наистина Вълновата теория на Елиът щеше да може да се направи коментар във всяка една ситуация. За мен Вълновата теория на Елиът е „перфектната заблуда“. Перфектна защото много хора все още се осланят на нея, осъзнавайки своята немощ в определени моменти да дадат прогноза по отношение развитието на пазарите“.

Не познавам авторът на този коментар и ако на него му е любопитно как за мен и други хора Вълновата теория работи, няма да му е трудно да се запознае лично с мен и да види на живо моите позиции, които от години показвам в направените анализи.

Това, върху което искам да акцентирам не е свързано с персонални критики, а да хвърля светлина на един много често срещан проблем. Да бъде заклеймявана Вълновата теория на Елиът е много срещано явление. Това се прави обикновено от хора, които са опитали да я разберат, но не са имали нито търпението, нито подхода и не са си дали време да я осмислят. Дали тя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за постигане на успехи в търговията? Разбира се, че има и други методи, които носят успехи. Това, което дава тя, е редуциране на риска и увеличаване на печалбите за тези, които са я усвоили. Останалите попадат в две категории или просто да търгуват без нея и някои от тях също се справят порядъчно (познавам хора, които търгуват успешно без Вълновата теория). Други се настаняват по форумите и започват да я оплюват по същия начин, по който мъжете се събират по кръчмите, за да се оплакват от жените си.

Това, че не всеки човек е способен да харесва вълновия анализ съм го разбрал отдавна и съм далеч от мисълта, че всеки ще пожелае да се занимава с него. Хората сме различни и ако на мен любимият ми цвят е небесно синия няма да го натрапвам. Интересното обаче за нас хората, е че някои имат енергия и време за губене да ни натрапват с религиозна страст, че точно нашия любим цвят е много грозен.

Колкото до темата дали грозде има или няма, ето още един фундаментално сериозен проблем. Когато сме начинаещи си мислим, че опитните ЗНАЯТ по всяко време какво става на пазара. Истината е, че опитния разбира бързо от графиката дали има сигнали или не и така решава дали да търгува или да си търси друго занимание. През това време начинаещите се чудят от къде да прочетат нещо, за да могат да изкарат ей така от въздуха едни пари. Нещата са много простички. Като няма грозде ядем праскови или дини или каквото там има на пазара. А ако няма нищо тогава посягаме на зимнината.

Текущо сигнали има при фондовите индекси и именно там е насочено моето внимание. Анализа от вчера показва сигнали, които съм чакал дълго време. Този материал показва какво може Вълновата теория и хората, които са я усвоили. Позициите, които съм открил са координирани на няколко времеви рамки. Някои от тях ще бъдат държани седмици и месеци, а други е възможно да ги задържа в продължение на години. Дори описания сценарий да се провали повечето стопове са преместени на нулата, а по-ранните позиции ще бъдат приключени на печалба. И понеже допускам, че скептиците пак ще има, отново обръщам внимание, че всеки, който иска да провери дали това са реални позиции може да се включи в безплатните семинари, които организираме в София и Пловдив или да се срещне лично с мен. Ще намеря време за всеки, който пожелае такъв контакт. За останалите остават форумите.

А сега малко и за нашата политика:

Сайтът на Home Traders не предлага рубриката форум. Такива има много и всеки може да си намери с лекота такава виртуална кръчма, в която да заклеймява до умопомрачение методи и хора, които не харесва. На страниците на нашия сайт място могат да намерят само хора, които са готови да пишат за своя собствен подход към пазара, а не за това, кое НЕ РАБОТИ. Новата рубрика „Клуб на трейдъра“ предлага точно тази възможност.

Всеки, който има да разкаже за своя подход към пазара пред подбрана аудитория е добре дошъл да се включи.

Share

7 коментара по За киселото грозде и когато грозде няма

 1. mladjo каза:

  Коментара на това момче/момиче много добре илюстрира факта, че само 3-5% от хората захванали се с трейдинг успяват…..

 2. Стефан каза:

  При всяка професия има различни начини да се опражнява , и всеки работи по свой начин. Когато се появи друга технология за работа е добре да се проучи обстоино и внимателно преди да се заклеими като неработеща.

 3. nikola каза:

  Аз съм един човек, който много дълго е вярвал във вълновата теория. За съжаление случващото се в последните месеци ме накара да се замисля в какво всъщност вярвам? Сигнали няма, казва г-н Груев, когото дълбоко уважавам. Мдаа. Затова пък има фундамент, г-н Груев. Фундамент при еврото и долара, който ни погоди пет месеца “кални” номера. Истината е, че даже Вашите предположения, които редовно следя, се оказаха сапунени мехури, които се спукаха. Вълновата теория се провали тотално. Или анализаторите, не знам. Затова пък фундаментът очевидно си каза тежката дума.

  • Да, Никола точно така работи пазарът. Смачква фасона на огромен брой хора кара и ги да загубят вяра във всичко и точно тогава прави това което сме си мислили. Пак обръщам внимание, че когато имаме опит разбираме кога да търгуваме и кога не. Това е причината както да не търгувам EUR/USD така и да не го предлагам в анализите си и дори не ме е срам да заявая, че нямам сценарий за тази валутна двойка. През това време милиони хора търсят сигнали дори и там където няма такива. Вичко, което имах да кажа го изказах в статията за гроздето. Проблемът не е в метода, а в анализаторите както се изразяваш Никола. Никой не е непогрешим. Това, което върши работа е да се изчака да се появят сиганлите. Явно твоята вяра в теорията е имала трайност пет месеца. Моят отговор не може да ти компенсира болките, които ти е донесъл пазара. Всъщност всеки сам си носи отговорността за действията, затова се наричаме индивидуални трейдъри. Успяват само тези, които успяват да се оттеглят от неясните ситуации и да участват само при онези, които отговарят на определени критерии. След пет месеца мотане на на EUR/USD мога само да съм щаслив, че почти не съм имал позиции при тази валутна двойка. А какво ме спаси от участие? Именно Вълновата теория.

 4. mladjo каза:

  Вълновата теория си работи….просто работата на трейдъра е да оценява, че има алтернативни сценарии и да преминава към тях когато графиката се променя. Едно от най трудните неща за овладяване в трейдинга е да се научиш да си променяш мнението за посоката на пазара. Начинаещите се хващат за един сценарии и когато той се провали те почват да обвиняват всички, но не и себе си за това, че са седяли и гледали как пазара се движи срещу тях… Никола…трейдинга не е да правиш анализ и анализа да ти е верен….а да успееш да спечелиш или най-малкото да си на нула когато анализа ти е погрешен. Трейдърите повечето пъти грешат в анализа, но това не им пречи да печелят пари…защото знаят, че винаги има алтернативни сценарии и винаги са готови да преминат към тях. Анализатор и трейдър са две корено различни неща…разберете го!

 5. Бай Иван каза:

  Хич да не ти пука от мненията на песимистите!Очаквам новите ти анализи.

  • Пламен каза:

   “Хич да не ти пука от мненията на песимистите!Очаквам новите ти анализи”. Нито искам да се подигравам на някой, нито да обиждам някой. За съжаление не виждаме анализи от доста време…. И разберете следното: Не пазара смачква физиономии, а хора смачкват себе си или други хора…

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.