Технически анализ на валутни двойки

В последния анализ от началото на месец юни, очакванията бяха за начало на трайно поскъпване на долара. Нека припомня основните аргументи:
• Графиките на различните кросове на долара показват, че поевтиняването му през последните месеци е корективно;
• То би трябвало да е в своята завършваща фаза;
• Това съвпада с екстремно мечи настроения спрямо долара отчетени от сентимент индикаторите.
• В медиите изобилстват прогнозите за срив на американската валута.
Въпреки, че долара регистрира покачване през изминалия месец, все още има много въпросителни относно възстановяването на бичия тренд започнал миналата година. Неяснотата идва основно от структурата на въпросното покачване. При някои от кросовете тя изглежда по-скоро корективна отколкото импулсивна. Съществуващата в момента негативна корелативна зависимост между фондовия пазар и стойността на долара (покачващи се акции=падащ долар), също не показва сигнали, които да потвърдят идеята, че долара е започнал своя възход (низходящото движение от 11.06 при индекса NASDAQ остана в три вълни). От друга страна при останалите индекси (Dow Jones, S&P 500) структурата на пропадането не изключва още спад и това допълнително внася неяснота. И както обикновено, когато пазара ни предлага еднакво надеждни сценарии, но с противоположен изход, е безмислено да впрягаме всичките си усилия за изнамиране на аргументи, които да наклонят везните в полза на единия или другия. Твърде вероятно е да изпаднем в заблуда за поведението на пазара и фрустрацията от евентуалните загуби и страхът от нови такива, да ни попречат да участваме в последствие, когато ситуацията е по-чиста. Най- доброто решение е да изчакаме ясна и ниско рискова ситуация, при която ще си заслужава да се търгува.
EURUSD
Седмична база
Сценария разглеждан през последните месеци за приключена вълна Х и започнала вълна Y започва да губи доверие (графика 1). Дълго проточилата се като време и размер вълна (В) изглежда несъразмерна спрямо вълна (В) от W. Няма правило от Вълновия принцип, което да изключва такава несъразмерност, но така наречения от Елиът „the right look” определя настоящата ситуация, като не много надеждна. Тоест формата на вълните предполагат сценарий, при който вълна Х не е завършена, което означава още покачване на еврото и тест на върха на 1.4719. При такъв вариант на развитие на пазара вълна Х ще остане като „flat” (графика 2). Нека не забравяме и възможноста, спадът започнал през лятото на 2008 и продължил до октомври, да има импулсивна структура, като вълна 5 е скъсена (графика 3). Това е и най-агресивния мечи сценарий, който не изключва и пробив на дъното на 0.8225. Сходния изход и при трите сценария предоставя висока надеждност и възможност, за преследване на предстоящото пропадане с къси позиции.

графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

Дневна база
Можем да конкретизираме нивата определящи валидността на обсъжданите по-горе сценарии слизайки на по малката времева рамка. Варианта да се намираме в започнала вълна (С) от Y е възможен докато цената се намира под върха на вълна 2 на 1.4177 (графика 4). Пробив над това ниво оставя низходящото движение от 1.4337 в три вълни, което означава, че е корективно. При това положение ще се задейства алтернативния сценарий, при който ще последва ново покачване за вълна 5 от (С) от W, която ще остане като „flat” (графика 5). Този тип корекции имат структура 3-3-5 и в конкретния случай вълна (А) е зиг-заг, вълна (В) е двоен зиг-заг, а вълна (С) е импулсивна петица, тъй като вълна 4 не влиза в територията на вълна 1 за няколко пипса. Приключването на вълна (С) би трябвало да е около върха на вълна (А). Това предоставя таргет от 700-800 пипса (от текущите нива) и изглежда примамливо за дълги поръчки. По мое мнение само опитни тейдъри би трябвало да си позволят да преследват вълна 5 от С от флат корекция, още повече че преференциалния сценарий за директен спад все още не отпаднал и би следвало да се изчака за допълнителни потвърждения.

графика 4
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 5
(кликни на графиката за по-голям размер)

USDCHF
Седмична база
Становището за завършен зиг-заг започващ от март 1985 г0дина продължава да е актуално (графика 6). То съвпада с идеята за предстояща сила на долара във всичките му кросове. Заслужават внимание и данните на „Commitments Of Traders”. Графика 7 показва, че броя на чистите отворени поръчки във фючърсни контакти (дълги минус къси) на „Large Speculators”, отчитат стойности близки с тези от върховете през март и юли 2008 (дъна при USDCHF). С.О.Т. индексите, съответно 156 седмичен, 52 седмичен и 13 седмичен отчитат 100% бикове (графика 8,9,10). Това показва екстремно опънат бичи сентимент, който е характерен при образуване на значими върхове и солидно подкрепя сценария за вече регистриран исторически връх (март 2008) на шфейцарския франк (дъно при USDCHF).

Графика 6
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 7. Чисти отворени поръчки (Net Position) „Large Speculators”
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 8. Сто петдесет и шест седмичен С.О.Т. индекс „Large Speculators”
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 9. Петдесет и две седмичен С.О.Т. индекс „Large Speculators”
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 10. Тринадесет седмичен С.О.Т. индекс „Large Speculators”
(кликни на графиката за по-голям размер)

Дневна база
Докато цената е над дъното на вълна 2 преференциалния сценарий разглежда завършена вълна 2 и започнала вълна 3 (графика 11). Това предполага участие с дълги поръчки със стоп под дъното на вълна 2 . Ситуацията не е сред най-надежните, а и стопа не е достатъчно плитък според мен, но агресивни трейдъри с по-голяма толерантност към риск, могат да участват. В анализа от 17 май писах: „Според мен шфейцарския франк показва тенденция да бъде значително по-слаб от еврото, което превръща USDCHF в предпочитана валутна двойка в преследването на поскъпването на долара.” EURCHF вече подава сигнали за започнала вълна 3 (графика 12) и това означава, че ако някой рискува с дълги позиции в долара, USDCHF е за предпочитане пред EURUSD. При пробив на дъното на вълна 2 ще разглеждаме алтернативен вариант, който предполага, че вълна (2) все още е на ход. Тя най вероятно ще приеме форма и структура на „flat” корекция, като вълна А е „expanding flat” вълна В е двоен зиг-заг и вълна С е импулсивна петица (графика 13). Нейния хипотетичен таргет е около дъното на вълна А.

графика 11
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 12
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 13
(кликни на графиката за по-голям размер)

USDCAD
Седмична база
Нищо ново няма за добавяне към анализа от 19.04.09: „След пет годишния низходящ тренд от 2002 до 2007 USDCAD показва по категоричен начин, че предстои продължително покачване. Регистрираното дъно през ноември 2007 беше обвързано с рекордни стойности на два сентимент индикатора. Daily Sentiment Index бе достигнал исторически връх на стойност 92.6% бикове за канадския долар. Данните на Commitment of Traders също показваха исторически рекорд в дългите поръчки на „Large Speculators” в канадски долари. Такива моменти много често бележат край на текущия и началото на нов тренд. През следващата година и четири месеца USDCAD затвърди предположението че тренда е преобърнат като покачи с петица вълни, които биха могли да бъдат вълна (А) или (1) (графика 14). Актуалния въпрос е дали корективната фаза за вълна (В) или (2), която коригира споменатото покачване е приключила.”

графика 14
(кликни на графиката за по-голям размер)

Дневна база
И тук дъното на вълна 2 е определяща за валидността на преференциалния сценарий, който предполага започнала вълна (3) или (С) (графика 15). При пробив, вълна (В) или (2) ще продължи да се развива (графика 16) и вероятно ще тества 61.8% от вълна (1) или (А).

графика 15
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 16
(кликни на графиката за по-голям размер)

GBPUSD
Седмична база
Въпреки стремителното покачването от дъното регистрирано през януари тази година то все още най-добре се връзва като вълна 4 от импулсивна петица за вълна с от зиг-заг формация започнала през 1980 (графика 17). Логичното продължение е вълна 5 да завърши цикъла, което означава дъно по-ниско от дъното на вълна 3 на 1.3501 и дори пробив на дъното на 1.0463.

графика 17
(кликни на графиката за по-голям размер)

Дневна база
Сценария с приключена вълна 4 е валиден докато цената е под върха на 1.6662 (графика 18). Структурата на пропадането, обаче изглежда по-скоро корективна отколкото импулсивна и това прави доверието в този сценарий неудовлетворително. По-вероятно е да се окажем с връх по висок от предходния (графика 19).

графика 18
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 19
(кликни на графиката за по-голям размер)

AUDUSD
Седмична база
Покачването започнало през октомври 2008 година изглежда като вълна В от зигзаг за вълна y от двоен зигзаг (графика 20). Според този сценарий, през следващите години пазара ще направи дъно по ниско от това през 2001 на о.4773 за да нарисува вълни С и у. Все още е под въпрос дали този спад е започнал.

графика 20
(кликни на графиката за по-голям размер)

Дневна база
Преференциалния сценарий допуска , че вълна В е завършена и по-ниските дъна и по-ниските върхове регистрирани след върха на 03 юни са поредица от първи и втори вълни (графика 21,22). Ако е така цената трябва да остане под върха на вълна (ii) на 0.8118 и най-идеално още през следващите дни да ускори своето движение в низходяща посока. Алтернативния сценарий предполага, че вълна В не е приключена (графика 23,24) и предстои пробив над върха на о3 юни. Дори такъв пробив да се случи това в никакъв случай не променя по-дългосрочната перспектива за възобновяване на мечия тренд.

графика 21
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 22
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 23
(кликни на графиката за по-голям размер)

графика 24
(кликни на графиката за по-голям размер)

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.