EUR USD

Днес, ще насоча вниманието на читателите към по-голямата рамка, с което искам да покажа една хипотетична възможност, която е добре да имаме предвид. Всеки вълнови анализатор ще забележи, че първоначалното движение от върха на 15 октомври е в три вълни. Последвалата консолидация е приела формата и характеристиките на корективната формация триъгълник и изглежда, че се е развила като „по учебник”. Това естествено е преференциалния сценарий, който предполага още покачване, таргета на което както споменах в анализа от вторник е 1.4450-1.4500. Нека обаче обсъдим една, не толкова красива перспектива, която би имала коренно различни последствия. За целта ще погледнем една ситуация, развила се преди две години отбелязана с елипса на графика 1.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Разликата е, че тогава еврото бе в стремителен низходящ тренд и за няколко месеца загуби голяма част от стойността си. Естествено сентимента бе крайно негативен спрямо европейската валута. Както знаем това са моментите, когато пазара обикновено преобръща своя тренд. Вълновата структура, обаче предполагаше, че се развива консолидационна формация триъгълник, която идеално пасваше за четвърта вълна, след което вълна пет би била най-вероятния завършек на целия спад. Едва тогава би било логично, тренда да преобърне. Изглежда ли ви познато? Вълна пет остана скъсена и пазара експлоадира в противоположна посока, като регистрира най-голямото покачване за месец при тази валутна двойка.

След вчерашния пробив на върха на вълна 3 сива в кръгче, минималните изисквания за вълна 5 сива в кръгче са изпълнени . Просто го имайте предвид ако се обзалагате прекалено агресивно очаквайки още покачване на еврото. На графика 2 показвам хипотетично как би могла да изглежда ситуация със силно мечи последици.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Това засега остава само една възможна алтернатива, но пробив по дъното на 1.3995 ще я направи много вероятна.

Към момента обаче, преференциалния сценарий е актуален и можем да очакваме още покачване. Дългите позици от вчера са на профит и е добре да го застраховаме с местене на стопове. Моя личен избор е дъното на хипотетичната 2 лилава от 4 сива в кръгче,за по-рано отворената позиция, а на вчерашната съм поставил стоп „на нула” (графика 3).

Графика 3
(кликни на графиката за по-голям размер)

С казаното дотук искам да наблегна, че потенциала за още покачване на еврото става все по малък и нови дълги позиции носят твърде много риск. Време е да бъдем по-предпазливи и да „стесняваме” стоповете на вече отворените поръчки.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.