Колко сигурен и надежден е биткоин?

Сигурността на биткоин може да бъде разгледана в три направления: Доколко е възможно да бъде фалшифициран? Колко надеждно работи технологията blockchaine? Как да бъде опазен от крадци и хакери? Според мнението на IT специлаистите, които са запознати със създаването и трансферирането на биткойн, фалшифицирането на тази платежна единица е на практика почти невъзможно. Колкото и недоверие да буди едно подобно твърдение се оказва, че създателя на биткоин Сатоши Накамото е намерил гениално решение и на този проблем. Така наречените миньори и компютърната мощ, която управляват са ангажирани не само с изкопаването на биткоини, но и с проверка на всяка една транзакция от създаването на първия биткоин до последния. Така миньорите се явяват не само негови създатели, но и пазители на неговия код. Имайки предвид, че с течение на времето броя на транзакциите става все по-голям това води до все по-малка вероятност да стане случайна или умишлена грешка защото този, който иска да фалшифицира кода трябва да пресъздаде цялата верига от създаването на биткоин досега и това трябва да премине незабелязано както от хилядите миньори по света така и от изчислитената техника, която е впрегната да създава и проверява. По отношение на сигурността на технологията blockchaine, която създава и трансферира биткойн, ще си позволя да цитирам бившия оперативен директор на Skype Michael Jackson (името е само съвпадение) Той казва:

” Не мога да се сетя за нито една програма която през последните 7 години да е била онлайн и да е работила 24 часа на денонощие 7 дена в седмицата 365 дена в годината и да не е дала дефект или някакъв проблем. Именно блокчеин показа такава устойчисвост през тези години.”

Последното направление на сигурнсотта касае как да опазим своите биткоини от крадци и хакери. За да сме достатъчно спокойни за своите виртуални единици е предвидено да бъдат разпръзнати в различни портфейли, за да може ако даден някой достигне до наша парола да се разделим само с част от своите биткоини. Освен това имаме възможност да съхраняваме своите биткоини на флашка, която да скрием на сигурно място. Все пак не бива да забравяме, че съхранението на нашата собственост е грижа на всеки един от нас и както сме се научили да пазим книжните пари и ценности е важно да се научим да правим същото и с виртуалните пари.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.