Срещата ми с Робърт Пректър

Посещавал съм много обучения и конференции, но точността и прецизността, с която бе организирано мероприятието „Socionomics Summit” бяха впечатляващи. Всеки лектор започваше и свършваше на минутата, която бе определена. Робърт Пректър говори два пъти като откри и закри конференцията. Повечето лектори успяваха да ни разсмиват, а някои бяха истински вдъхновяващи. За съжаление не бе позволено да се правят снимки по време на самата конференция. Така че ще се наложи да го карам на спомени.

Оказа се, че покрай многото емоции и развлечения в Атланта си спомних, за какво съм дошъл едва когато се събудих в деня на събитието. Преди години сигурно щях да бъда напълно обсебен и щях да мисля само за тази среща. Вълнението и усещането, че присъствам на нещо наистина голямо се появи едва когато започнахме и продължи до края. Оказа се че бях седнал на ръка и половина разстояние от Прекър. По време на първите почивки той все изчезваше и аз си помислих, че може би е много изморен от това да отговаря на хиляди въпроси. Грешах. По-късно той оставаше многократно с нас.

Оказа се, че дори не бях помислил какво искам да го питам ако ми се отдаде възможност. За щастие имах достатъчно време да се включа в играта на въпроси и отговори. Запитах го след като в една дъжава като България има история за пазарите само от 12 години, каква мярка бихме могли да използваме, за да измерваме обществения сентимент. Неговото мнение беше, че това изисква да се следят икономическите и политическите новини не като отделни събития, а като процеси, които показват текуща тенденция и добави, че Twitter може да добави допълнителна яснота за предстоящи обрати в тенденциите на пазара.

Всъщност темата Twitter бе една от разискваните по време на Конференцията. Лекторите Johan Bollen и Huina Mao от университета в Индиана са автори на излседване показващо, че броят на емоционално наситени думи постнати в Twitter могат да ни дадат представа за екстремността на общесвения сентимент и така да оценим в краткосрочна перспектива шансовете за посоката на пазара. Сложностите в използването на този метод произлизат от това, че някой трябва да провежда ежедневна статистика. Едва когато ние техническите анализатори видим тези данни като графика, бихме могли да оценим как да използваме новия инструмент.

Пректър ми даде автограф към книгата му Elliott Wave Principle – Key of Market Behavior. Изглеждаше много искрен в радостта си, че някой си е направил труда да посети това събитие пътувайки до Атланта от толкова далечна държава като България. Всички отснали гости бяха или от Джорджия или от други щати на Америка.

Американците наистина са много контактни хора. Трябва им съвсем малко време да влезат в контакт с теб и да започне разговор. По време на организирания обяд и пиенето на бири след конференцията успях да се запозная с доста интересни хора: измежду тях са Chuck Thompson, който е редактор на бюлетина “The Socionomist”, Glen Kats вице президент и финансов консултант в MorganStanley SmithBarney и доста други хора правещи пари чрез пазари и инвестиции. Всички уточняваха, че ще продължим пиенето на бира в България и някои от тях допускам, че наистина ще го направят.

Днес неделя сутрин най-сетне успях да се добера до компютъра и да напиша малко за това, което се случва.

Явно и през следващите дни ще бъда предимно в режим на събиране на впечатления и ще ги споделям едва когато ми остане време. Пожелавам приятен уикенд на всички.

Share

2 коментара по Срещата ми с Робърт Пректър

  1. Бай Иван каза:

    Света е много малък само цената на самолетните билити са все още високи!

  2. Миро каза:

    Днес е бира с Пректър, утре може да играем голф на Хавай с Тръп … светът наистина е малък, а границите са само в главата :)

    Успехи!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.