Има ли реверсия на тренда?

От края на миналата седмица започнаха много силни движения при всички наблюдавани пазари. Дали това означава смяна в посоката на тренда все още е рано да се каже. Започвам с индексите, които независимо от повсеместния спад се оказаха най-слабо засегнати от него. Индексът S&P500 разгледан на дневна графика не е пробил нито една своя трендлиния – фигура 1.

Фигура 1

Освен това на маликите графики няма ясно нарисувани пет вълни надолу, за да заявим, че е налице нискорисков мечи сценарий. Дори и такъв да се прояви ще са нужни минимум още няколко дни с нови сигнали и потвърждения. Възможно е да се развие още малко пропадане през идните два дни, но към момента е добре да останем неутрални към фонодвите индекси.

При валутните пазари картината бе много по-екстремна. Въпреки това дори и валутната двойка EUR/USD не предлага нискорискова ситуация за търгуване.

Фигура 2 представя една прогноза, която е способна да изнерви всеки, който не разбира от Вълновия принцип на Елиът. Тя предлага три алтернативни траектории като бъдеща проекция на валутната двойка. За необходимостта да работим с алтернативи съм писал многократно. Пропускът да оценим възможните различни сценарии ни прави неподготвени за условността, която е присъща за пазарите и ни оставя неподготвени за избора, който пазара ще направи.

 Фигура 2

Описал съм три алтернативни проекции с три различни цвята. При създалата се ситуация нямаме близко ключово ниво, което ако бъде пробито да получим големи гаранции за бъдещото движение. Ново текущо дъно ще бъде в полза на червеното броене, което ще ни доближи много до сценарий за реверсия в полза на долара и срив на еврото през близките месеци и може би години. Синята проекция също допуска такова развитие само, че преди то да бъде потвърдено, цената ще се нуждае от няколкостотин пипса покачване за изрисуване на корективна формация и едва тогава ще бъде времето за къси позиции. Пробив над розовата съпротива може да означава както корективен възход преди нов срив на цената, така и провал на мечия сценарий. Именно за това отново потвърждавам, че към момента нямаме лесен начин да идентифицираме бъдещата посока и размер на движение.

Моята лична ориентация е много променена спрямо публикацията от миналата седмица. Тогава все още имах дълги позиции, които бяха хеджирани чрез къса позиция, която се вижда на фигура 2. Стоповете на тези дълги позиции бяха ударени по време на големия спад, но поради това, че позициите бяха откривани още през януари месец, а стоповете бяха вдигани многократно ми донесоха около 1500 пипса печалба. Сега хеджът се превърна в къса позиция с преместен стоп и вчера добавих още една къса позиция малко след корекцията. Независимо от неяснотата прецених,че след като имам близки първоначални стопове заради ранното откриване мога да си позволя да рискувам и заложих на мечия сценарий независимо, че шансовете не са особено големи. Когато придобием опит да разиграваме в мисълта си алтернативните сценарии предлагани от Вълновата теория, можем навреме да се включим когато стоповете са все още близки. Ползата от използването на този метод за анализ не се изразява в това винаги да сме прави. Все пак да не забравяме, че ВИНАГИ е мръсна дума в устата на анализатора. Вълновата теория на Елиът ни помага с това, че след като поемем риск ако сценария, на който сме заложили се развие ние се радваме на страхотни печалби през следващите дни седмици или месеци. Ако пък пазара избере обратен сценарий загубата е или незначителна или никакава ако сме успели да преместим стоповете си. В моя случай и двата ми стопа са преместени така, че да са на малка печалба и сега не ми остава нищо друго освен да чакам да видя, коя траектория ще избере Негово величество пазара.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.