Dow Jones

Dow Jones

Индексът DJI несъмнено е един от най-следените инструменти и основен индикатор за пазара.Новият връх, който видяхме скоро със сигутност поражда много въпроси у пазарните участници, като основният е дали кризата е вече в историята.На този въпрос от гледна точка на Вълновата теория, ще отговоря като предложа моето виждане за ситуацията започвайки от една по-стара графика, която ни дава представа в коя част от тренда се намираме, това всъщност е едно от основните предмиства на Вълновата теория.

фиг.1

На фиг.1 предлагам броенето на вълните от Великата депресия  1929г.-1933г.  до момента.Този участък означен с вълните  (i),(ii),(iii),(iv),(v) , разглеждам като вълна V от (III) т.е през 2000г. имаме завършена голяма вълна (III), след която логично би трябвало да видим и голяма корекция, която всъщност действително наблюдаваме.Тук основният въпрос е обаче колко ще продължи тя и дали  новият връх ,който видяхме не подсказва че корекцията съответно кризата са в историята.За мен като вълнови анализатор отговорът е „не”.Тъй като започналата корекция през 2000г. се явява вълна (IV) от по-голям вълнови цикъл,то тя по принцип трябва да бъде по-продължителна като време от вълна (iv) ,която е от по-малкия цикъл вълни.Като се има предвид обаче, че вълна (iv) е с продължителност 16г. (от 1965г. до 1981г.), това означава че вълна (IV) , която наблюдаваме в момента не е достигнала все още големината на вълна (iv) от по-малкия цикъл.В този ред на мисли, за да видим истинския бичи тренд, ще трябва да чакаме поне още няколко години и да преживеем още едно голямо пропадане – какво имам предвид, ще илюстрирам на следната графика:

фиг.2

На фиг.2 разглеждам хипотетичната вълна (IV) като „Експандинг флат” корекция,за която е характерно да имаме пробив на върха на импулсната вълна (III) ,като в случая новия връх,който наблюдаваме в момента очаквам да се превърне в завършена вълна “B” от „Експандинг флат” корекцията,след което очакването ще е за голямо пропадане под формата на низходяща петица вълни за вълна C от (IV).В книгата си “E.W.Principle: Key To Market Behavior” Елиът споменава в частта описваща флат корекциите,че когато имаме експандинг флат корекция,от голям вълнови цикъл,самата вълна “B” ,която обикновено пробива върха на предходния импулс, може да се обърка с бичи тренд.Тук всъщност имаме точно такава ситуация, за мен като вълнови анализатор новият връх не е бичи тренд,а тъкмо обратно, пазарът се подготвя за вълна C от (IV).За съжаление предполагам много хора и инвеститори ще бъдат подлъгани от този нов връх,тъй като ако разглежданият сценарий се окаже верен, последиците за тези хора ще бъдат доста неприятни.

В краткосрочен план очаквам възходящото движение да продължи,като предполагам покачването ще се съобрази с трендлинията минаваща през връхчетата при вълна (III) и (B),разбира се възможно е пропадането да започне и по-рано,но ще трябва да видим и потвърждение в низходяща посока с петица поне на дневна графика.

Колко ще продължи самата корекция за вълна (IV), е въпрос, на който не бих се ангажирал да отговоря,тъй като времевия фактор е нещо, на което е почти невъзможно да се влияе и съответно е доста трудно да се прогнозира.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга. Така ще могат да се запознаят подробно с всички алтернативни сценарии.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.