Анализ, стопове и психика

Хората сме ужасно мързеливи същества. За повечето от нас е много по-лесно да разсъждават, че обстоятелствата са отговорни за настроението ни. Според това тяхно мнение излиза, че ние сме билярдни топки, които се разпиляват в зависимост от ударите, нанесени от външните фактори. Вярно е, че немалка част от обществото постъпва така, но ето къде това становище се пропуква: Не всеки реагира по начина, който диктуват външните обстоятелства. С други думи хората не са обекти, а мислещи и емоционални субекти. Не са малко тези индивиди, които се противопоставят на фактора, нанесъл им удар и отказват да се подчинят.

Нека помислим заедно върху следната ситуация: Абстрахираме се от това кой с какви средства разполага – 50 лв. до заплата или $1 000 000. Дали всички ние ще реагираме по еднакъв начин, ако утре се окажем изгонени на улицата и без стотинка в джоба си, поради някакво лошо развитие на живота ни. Знаете отговора, нали? На такава ситуация всеки ще постъпи различно. Някой може да посегне на живота си, други ще се примирят, а трети ще направят невъзможното, за да достигнат до онзи стандарт, който са имали преди своето падение.

За онези, които вече са вкусили от меда и жилото на борсовата търговия, ще дам друг пример: Спомнете си своите загуби и печалби. Идентично ли сте реагирали в сходни ситуации? Докато сте били начинаещи – вероятно да, но когато сте придобили повече опит със сигурност не сте виждали края на света след поредния ударен стоп.

В индивидуален аспект целта на всеки участник е да се научи да владее своите емоции, докато търгува. Без усърдна работа в тази насока не се става успешен трейдър. Много книги са написани за това колко е важна психиката, за да се търгува печелившо на борсата. В тях обаче липсва практически наръчник как да се формира такава психологическа нагласа. Малко хора си дават сметка, че емоциите могат да бъдат тренирани по същия начин, по който развиваме мускулите си във фитнес залата. Както в нея търсите инструктор, който да ви насочва, за да не си навредите, така на всеки, който иска да печели на борсата, ще му се наложи да намери свой учител, за да закали волята и психиката си. Малцина знаят, за съществуването на методи, които ни учат да посрещаме трудностите в живота и напрегнатите ситуации в търговията с усмивка. Техниките от НЛП (Невролигвистично програмиране) ни позволяват да се научим как да преодоляваме напрежението.

В социален аспект обществото не е обикновен сбор от индивиди, а хетерогенен, сложно устроен организъм, подчиняващ се на социални, а не на механични закони. В това отношение водеща роля за формулирането на тези зависимости има Робърт Пректър чрез своите книги “Вълновият принцип на човешкото и социалното поведение и новата наука Социономика” и “Новаторски изследвания в Социономиката”. Базирайки се на графиките през последните векове и на факта, че пазарните дъна и върхове винаги изпреварват тези в икономиката, той прави авангардни предположения и създава нова концепция за водещата функция на настроенията пред събитията. Всеки знае сентенцията “Когато фактите говорят, и боговете мълчат”. Въпреки това огромен брой хора, търгуващи от години на пазара, продължават да робуват на новините, за да търсят тълкуване на поведението на акции, валути и индекси. Използват клишета като „изконсумирана” и „неизконсумирана” новина, но предварително не могат да определят дали тя ще бъде едното или другото. Така медиите се изпълват с информация и твърдения винаги в минало време. Начинаещият трейдър обаче възприема тези констатации като прогноза. В наши дни теориите, обясняващи поведението на пазара „на парче” и постфактум, е време да отстъпят място на такива, които подреждат настроения и събития без да отричат гореспоменатите факти.

Всъщност социономиката е първата научна дисциплина, в която се прави опит да се докаже чрез експерименти причинно-следствената връзка между настроения и събития. Използван е опитът на водещи специалисти от областите психология, социология, икономика и други науки, за да се изследва поведението на обществото при формирането на социалните и пазарните трендове, които са от най-сериозен интерес за обяснението на финансовите пазари.

В крайна сметка, за да се търгува печелившо на финансовите пазари, не е достатъчно само да се прочете една книга за анализ, защото анализът е само първата стъпка. Необходимо е също така да бъдат изучени предпазните механизми, за капитала ни – така наречените стопове. Трябва да бъде изградена стратегия. За десерт в обучението остава формирането на правилна персонална психология, както и разбирането на масовата.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.