Вълновата теория и тютюнопушенето

Вълновата теория се проявява не само на финансовите пазари, но и на всякъде където властва масовата психология или присъстват модни тенденции. Дори и тютюнопушенето се оказва, че се подчинява на вълновия модел пет вълни нагоре и три надолу. Фигура 1 отразява консомацията на цигари на глава от населението в САЩ от 1900 г. до 2005 г. На нея се забелязват ясни петица и тройка.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

На базата на тази графика Робърт Пректър в своята книга “Socionomics: Science of hystory and social prediction” прави прогноза, че след като се наблюдаваше тренд на намаляване на пушачите по света, е много вероятно да започне ново увеличение на консумацията на тютюневи изделия.

Като потвърждение на това негово предвиждане на 18 октомври 2010 г. се появи статия в – Днес dir.bg В гръцките ресторанти отново се пуши.

Протестът на гръцките ресторантьори е още едно потвърждение на прогнозите на Пректър, чрез методите на социономиката, че по време на криза конфоронтацията и гражданското неподчинение са във възходящ тренд.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.