Една безмислена любов

Ситуацията на пазарите изглежда твърде драматично. Представете си влюбена девойка, която е пребита от бой от нейния приятел. Тя обаче продължава да го обича и иска само него. Същата е ситуацията и с финансовите пазари. До края на 2007 г. инвеститорите в страните с развита борсова търговия доказаха своята „любов” към акциите. Независимо, че пазарите им нанесоха огромни щети до пролетта на 2009 г. повечето инвеститори запазиха своите акции с надеждата, че цените ще им върнат тази любов.
Обвързаността, която изпитва светът към финансовите инструменти и нежеланието да се раздели с тях има ирационален произход. Тази постановка не се нрави на никой съвременен човек, защото болшинството от хората живеят с нагласата, че разумната част от нашия мозък контролира емоционалната. Това е напълно грешна презумпция и нежеланието да бъде призната от отделният индивид не му позволява да се освободи от своето пристрастяване, което води до още по-големи загуби.
Различните показатели на инвеститорският сентимент през последните седмици се доближи отново до онези екстремно положителни нива, които бяха налице при истрическия връх на DJ от 14000 пункта. Сега, когато американските акции са с 20% по евтини спрямо своя пик, увереността и задоволството, измерени чрез сентимент индикаторите изглеждат дори по-положителни. Дали това обещава светло бъдеще както ще помислят мнозина? Отговорът е не. Единствената логика, която върши работа при тази ситуация е следната:
Големият оптимизъм на инвеститорите се проявява при по-ниските цени не защото най-доброто наистина предстои, а защото това е проява на една от най-измамните емоции, която наричаме надежда. Тя се проявява тогава, когато не можем да направим нищо, освен да чакаме и да си повтаряме като мантра, че всичко ще се оправи.
За да бъда разбран още по-добре ще се върна на примера, с който започнах за нещастната девойка, която си вярва, че нейният насилник се държи така с нея, защото я обича.
Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.