Goldman Sachs обвинени в измама: Кой би се досетил? (част I)

Част I – Историята на тази компания е предпоставка за уязвимостта в периодите на негативни обществени настроения

Този материал, публикуван от Elliott Wave International показва, че използвайки Вълновата теория на Елиът съществуват възможности да се прогнозира съдбата на отделни компании, базирайки се на обществените настроения и пазарните тенденции. Екипът на тази водеща анализаторска компания успя да предвиди трусовете, предстоящи в една от водещите инвестиционни банки месеци преди да гръмне медийната бомба Goldman Sachs.

16 Април, (Ройтерс) – Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, в петък обвини Компанията Goldman Sachs в измама. Обвинението е за структуриране и маркетиране на дългов продукт, обвързан с ипотечни заеми на кредитори с лоши кредитни досиета.

Днес ще представим само първата част от материала на Vadim Pokhlebkin, който ни разказва как още през ноември 2009 г. анализаторите Steven Hochberg и Peter Kendall направиха изследване, показващо опасностите пред тази финансова институция.

При върха на Дау Джоунс за всички времена през Октомври 2007, Goldman Sachs е неоспорим шампион в тежката категория на финансовите пазари. И благодарение на това, че Уорън Бъфет и Хазната ги измъкват, както и на ликвидирането на съперниците Беар Стърнс и Леман Брадърс, тяхното господство продължава. За Декември, предполагаемите приходи и бонусите могат да достигнат рекордните нива на 2007 г. Ако пазарът продължи да покачва, това би било възможно. Но ако фондовия започне ново пропадане, Goldman Sachs ще бъдат споходени от епично падение.

За да разберем основите на тази прогноза, трябва да разгледаме историята на фирмата в светлината на новата наука социономика.

В началото на миналия век Голдман Сакс първоначално изграждат името си с първичните публични предлагания на Юнайтед Сигар и Сиърс Робък. Тези сделки стават в момент, в който пазарът прави многогодишен връх през 1906. След няколко месеца започва паниката на 1907, идва и разследването на Междущатската Търговска Комисия на първичното предлагане на облигации от железопътната компания Алтън, в което Голдман Сакс участва с пълна сила. Според „Задругата”, историята на Голдман Сакс от Чарлс Елис, сделката се помни дълго време с името „злочестата сделка Алтън”. Облигационната емисия позволява да се изплати на акционерите значителен кешов излишък във формата на еднократен дивидент, стандартна финансова маневра през предхождащият бичи пазар. Всъщност сделката остава непозната за обществото преди да стане обект на Междущатската Търговска Комисия през 1907. “След това, вероятно за изненада на синдиката, присъдата срещу тях била направо единодушна. Те били изправени на подсъдимата скамейка пред общественото мнение и обявени за виновни”, казва авторът Уилям Лау във „Финансови корпорации”. Той добавя, че членовете на синдиката „не трябва да бъдат строго критикувани, тъй като те чисто и просто са действали според навиците на времето”.

Какво заключение можем да направим от описания казус?
Докато пазарите са във бичи тренд повечето операции, извършвани от институциите се приемат за „стандартна финансова маневра”. Когато обаче започне мечият пазар, толерантността на обществото и регулаторите изчезва и се гледа с критично око на извършените действия.

Друг проблем на мечият пазар е, че фирмите от Уол Стрийт са също толкова податливи на негативните настроения, че се разпадат дори най-здравите социални връзки. От 1914-1917 възниква голям спор между фамилиите на основателите Голдман и Сакс, и Голдман напускат фирмата. Това напрежение остава в няколко поколения и чак през 1967 се казва, че “едва ли някой Голдман изобщо си говори с някой Сакс”.

Преобръщания от по-голям мащаб, породени от обществените настроения създават по-големи мечи усложнения. Най-голямото и опустошително поражение на фирмата идва след върха на вълна 5 от supercycle degree развила се през 1929.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Компанията Голдман Сакс Тръст поема пътя си като изиграва роля в тогавашната финансова мания, подобна на тази, която днес изпълняват хедж фондовете. С помощта на поредни и по-високи нива на ливъридж, Голдман Сакс Тръст издават нови акции на стойност четвърт милиард долара, един месец преди върха през септември 1929 (много от които се държат в тяхна собствена сметка), като я оставят напълно изложена на срива, който последва. Фирмата оцелява само благодарение на един остроумен бивш пощенски служител, Сидни Уайнбърг, който поема риска и използва ралито на фондовия пазар в началото на 1930 и се оттървава от много позиции с акции на фирмата. Уайнбърг се оказва и инвестиционен банкер. Докато фимата не прави никакви пари в продължение на 16 години, той служи във военната база и внимателно подбира и завързва ключови запознанства в бизнеса и политиката. В средата на вълна III от cycle degree, през 1956, Голдман извършва най-голямото IPO в историята, като изпраща компнаията Форд Мотор в публични ръце.

Очаквайте скоро продължението на тази история в още две статии

В статията са използвани материали от Elliott Wave International.

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.