Ето и вълна пет при EUR/USD

Много хора смятат че при валутните пазари няма петици и тройки. Днешният анализ на EUR/USD опровергава това твърдение. Наистина понякога тези петици и тройки са силно деформирани, но когато те бъдат различими, както в текущия случай имаме повод да им се доверим. Когато пазара се движи в ясен тренд броя на вълните в неговата посока са пет а в обратната посока те са три. Вълните са провокирани от обществените настроения, които предшестват събитията по света и когато низходящият тренд на еврото започна все още никой не коментираше за финансови проблеми в Гърция, Португалия и други европейски държави. Тези несгоди едва ли ще приключат през близките седмици, но това, което графиката на EUR/USD подсказва e че предстои скорошно поскъпване на европейската валута. Причината може да бъде открита в самата графика. Вълна 5 жълта е близо до своя край и е логично да започне значителна корекция нагоре за тази валутна двойка. На фигура 1 се вижда, че вълна 5 жълта вероятно е завършила вълни 1 и 2 розови и сега тази двойка се намира във вълна 3 розова. В повечето случаи третите вълни са с по-голям размер от първите и е нормално да очакваме това да се случи.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Все още задържам късите позиции, които открих след вълна 2 жълта, която се разви като троен зиг-заг. Независимо от намерението ми да открия и още къси позиции това не ми се отдаде, заради консервативното ми отношение към текущата стуация. Когато откривам позиции в очакване на вълна 3 обикновено съм много агресивен и се старая да добавям много позиции. Причината е, че тогава потенциала за движение на големите графики е от порядъка на стотици или дори хиляди пипсове. Ситуацията е много по различна по време на петите вълни. Там потенциалът за спад е вече ограничен и за да откривам нови къси позиции се нуждая от дълбоки корекции. Плитката вълна 2 розова от хипотетичната пет жълта е смущаваща за погледа на вълновите анализатори и в такива случаи предпочитам да избегна ново участие, осланяйки се само на старите позиции. Все пак за онези трейдъри с по-малък опит на пазара е добре да имат предвид, че част от добрата стратегия не е само стремеж към още пари, но също и да се пазим от изкушенията, в които ни вкарва пазара. Колкото до неговите свойства той е изключително добър изкусител и сега, когато в продължение на месеци валутната двойка EUR/USD е падала е съвсем естествено в скоро време повечето анализатори да акцентират върху мечия сценарий. Това се случва винаги, когато анализираният инструмент наближи важно дъно. За сега не можем да кажем къде и кога то ще се формира, но възможен негов таргет е около 1.2900. Там има важна подкрепа от месец април 2009 г. и същевременно размера на вълна 5 жълта ще се изравни с този на вълна 1 жълта. В идеалния случай тези две вълни имат близки размери. Поради малката разлика в размера между вълни 1 и 3 жълти не е изключено да се развие вълна 5 жълта като удължена. Това ще я отведе значително по-надолу. Длъжен съм да обърна внимание и на трета възможност, при която вълна 5 жълта да остане най-къса и така цената да падне само до около 1.32. За определяне на текущо дъно, което няма да се задържи за дълго ще бъде много по-важно обаче да определим броя на вълните, отколкото техния размер. Все пак Вълновата теория на Елиът обяснява, че броят на вълните е далеч по устойчив от техния размер. Когато установим приемливи пет вълни розови от пета жълта ще бъде много по-лесно да кажем, че корективна тройка нагоре започва.

Сега нека разгледаме подробостите около тридесетминутната графика, която може да ни предложи повече яснота за развитието на вълна 5 жълта. Пропадането от тази сутрин дава предпочитание на сценарий, при който пета жълта вълна остава по-къса от вълна 1 жълта.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Причина за това е вълна 3 розова, която може да се каже, че вече е приключила със своите пет сини вълни. През близките часове ще проверим дали това е така и ако започне вълна 4 розова, която да коригира до около горната линия на червения коридор още днес или най-късно утре ще очакваме да се развие вълна 5 розова от 5 жълта. Ако пазарът наистина потвърди този сценарий, вълна 3 розова поне засега е по-къса от вълна 1 розова следователно вълна 5 розова трябва да остане по-къса от третата. Това предлага таргет за пета жълта вълна в зоната около 1.3200 – 1.3100. Следователно всеки, който участва с позиции към тази валутна двойка трябва днес или утре да е нащрек за приключване на късите и дори може да се мисли от по-опитните трейдъри за дълги позиции. Мнозина биха се учудили защо подхвърлям идея за дълги позиции след като описвам потенциалното покачване на еврото като корективно. Причината е, че когато то започне ще бъде видимо и на 4 часова графика. Това позволява неговата продължителност да бъде между няколко седмици до няколко месеца. Бързам да уточня, че такова корективно движение могат да си позволят да търгуват само хората с опит. Начинаещите е по-добре само да гледат и да трупат опит без да се заиграват с корективните движения.

Когато стартира описаната корекция нагоре независимо, че проблемите над Гърция, Португалия и други европейски държави ще продължат да бъдат на хоризонта EUR/USD ще извърши своето възходящо движение и едва след това ще станем свидетели на сериозна обезценка на еврото, съпроводено с поскъпване на щасткия долар. Това означава, че дори и да има известна обезценка за зелените пари тя ще е добре дошла за хората, които не умеят да бъдат трейдъри, но се чудят в каква валута да държат своите спестявания. Те ще могат да се възползват от поевтинелия долар през следващите седмици или месеци и да купят от него по време на корекцията.

В такъв случай възниква логичният въпрос как да определим, че корекцията нагоре вече е започнала. Ключовото ниво като потвърждение е 1.3820. Едва когато еврото пробие това ниво ще можем уверено да кажем, че вълна 5 жълта е приключила и покачването се развива.

Не бива да забравяме и това, че пазарите са готови да ни вкарат в капани. Те по всяко време могат да поемат по някоя алтернативна траектория. Един от много ясните алтернативни сценарии е цената днес вместо да остане в червения коридор, описан на фигура 2 и да последва вълна 5 розова, еврото да продължи силно нагоре и спадът от 17 март да остане само с три вълни. За сега този сценарий е твърде малко вероятен, но ако все пак се случи това ще означава, че вълна 4 жълта все още не е приключила и ще минат поне една две седмици докато тя се доразвие. Едва тогава вълна 5 жълта ще започне и на един по-късен етап ще търсим нейния таргет.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи, включващи валутна прогноза, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат. Най-новата услуга която предлагаме от месец февруари 2010 г. е модул психология на индивидуалния трейдър. На него ще бъдете тренирани как да поддържате високо продуктивни състояния докато търгувате.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демострация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.