По добре да си трейдър отколкото инвеститор

През следващите години успешни в борсовата търговия ще бъдат хората притежаващи следните умения: Познания в областта на Техническия анализ и особено Вълновата теория на Елиът, способности да поставят стопове и гъвкава психика. Напоследък все по-често срещаме информация във водещи медии където се признава, че най-популярните теории в областта на инвестирането не работят. Причината се крие в мечия пазар и докато той властва само онези участници, които умеят да интерпретират графиката и не я възприемат като гледане на кафе, ще бъдат своевременно предупреждавани за предстоящите движения.

Основен приоритет за участниците ще бъде гъвкавостта в действията на всеки, който иска да търгува на борсата. Това качество се развива много повече от трейдърите, отколкото от инвеститорите. Основното неудобство за вторите е невъзможността им да печелят от падащите цени. Освен това, те се вкопчват твърде много в идеята, че пазарите ще покачат достатъчно, за да излязат на печалба и пропускат възможността да избягат навреме от пазара.

Много често бивам обвиняван в черногледство, тотален песимизъм и че съм екстремна мечка в своите очаквания. Всъщност, факторите, които формират моята визия за пазара се диктуват от графичните модели, техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Тези методи ми помагат, ако един мечи сценарий се провали, да успея навреме да се присъединя към биковете. Например, ситуацията от миналата седмица. На 12 август открих къса позиция върху индекса S&P500. След известно пропадане открих ранни предупреждения, че началото на голямо мечо движение се отлага. Това бе повод не само да закрия тази къса позиция, но също така открих дълга. На фигура 1 съм оградил спадът на индекса с черен правоъгълник.

Графика 1
(кликни на графиката за по-голям размер)

Пропадането не отговаря на критериите да бъде петица вълни надолу, което е предупреждение за нас, вълновите анализатори, че е по-добре да закрием късите позиции. Допълнителни сигнали, че индексът най-вероятно обръща нагоре бе изрисуваната петица нагоре и последвалата го тройка надолу. Това ме подтикна да се откажа временно от мечите си нагласи и дори започнах да търся място за вход с дълги позиции. Такава открих на 19 август и дори към момента продължавам да я държа, фигура 2. Тя вече не носи никакви рискове защото стопът е преместен на прилична печалба и дори да се случи изненадващ срив в началото на седмицата, тази позиция няма да донесе загуба.

Графика 2
(кликни на графиката за по-голям размер)

Това е един от многото примери, които могат да покажат какво предствлява дейността на трейдъра. Всеки ден се налага когато пазара провали даден сценарий да се преориентираме бързо преди да печалбата да се превърне в загуба.

Какво правят през това време инвеститорите? Когато цените покачват те се радват и живеят с надежда, че възхода ще продължи. В низходящите дни яростта и раздразнението изместват приповдигнатото настроение, а надеждата е сменена със стоицизъм и склонност към забрава. Аз самия съм изживявал този ад преди единадесет години когато нашата фондова борса прохождаше. Единственото успокоение в тези случаи звучи така: „Ще забравя за направените инвестиции и все някой ден ще бъда на печалба”. Да, това е вярно. Пазарите един ден ще направят нови върхове, но отговор на въпроса „кога” няма как да получим. От всичко, което се вижда на графиката може да се каже, че няма да е скоро и че всъщност мечият пазар още е далеч от своя край. Ще аргументирам това свое твърдение в следващи статии, като ще се опра на циклични и вълнови изследвания на графиката, както и отново ще припомня какво представлява пазарният сентимент.

Сега нека да сравним отново действията на инвеститора и трейдъра. Повечето хора предпочитат да използват дългосрочни стратегии, т.е. да са инвеститори. Причините са много:

Първата е свързана с невъзможност да обръщат ежедневно внимание на пазарите. Стратегията „купи и задръж” се превърна в догма през последните тридесет години докато цените вървяха само нагоре. Най-голямата корекция след 1982 г. беше с продължителност от три години и протече между пролетта на 2000 г. До есента на 2002 г. В продължение на десетилетия този подход към борсовата търговия е носел печалби. Така всеки, който е успявал да устои на напрежението без да продаде, се е виждал по-богат през следващите година – две. В такива случаи е нормално да се създава една нагласа за недосегаемост. На тази илюзия вярват две поколения инвеститори. Така се формира представата, че големите батковци от Wall Street се наричат „умни пари” и те никога не губят базирайки се на утвърдени от акдемичните среди теории. Сривът започнал в края на 2007 г. показа, че умните пари не са онова, което сме си представяли. Годишният отчет на Berkshire Hathaway, фондът управляван от Уорън Бъфет, показа, че дори и най-умелият инвеститор на всички времена е с десетки проценти загуба. Мнозина ще кажат, че „няма какво да го мислим него”. Дори и да му остане само един милиард той пак ще има достатъчно пари. Нека обаче да разгледаме как се отразява на психиката намаляването на парите в сметката независимо дали става дума за милиардер, милионер или обикновен човек. „Първоначално господин Х има десет милиона $ а господин У само десет хиляди. След една година на Х са му останали само 1 милион долара, а У притежава сто хиляди. За странични наблюдатели като нас, Х все още е десет пъти по-богат от У и няма от какво да се оплаква. Но той единствен знае колко много се е провалил. За разлика от него У има повод да се чувства като победител независимо, че състоянието му не може да се мери с това на Х”.

Друга важна причина мнозина да избягват трейдинга е необходимостта да се учи. Нови правила, нови знания. Когато станат зрели хора повечето хора си мислят че знаят всичко, и че само от медиите може да се научим да търгуваме успешно. Това е все едно да си помислите, че след като се абонирате за някое здравно списание ще можете да станете лекар.

Стигнахме и до най-болезнената причина. Стоповете! Никой начинаещ не обича да поставя стопове на своите позиции. Някои от трейдърите, които са оцелели година или две също ги избягват. Оправданието обикновено е, че следят пазара и че ползват по-дългосрочни стратегии. Бедата за всички, в това число и най-опитните, е че рано или късно ние бъркаме в своя анализ. Когато един активен трейдър се окаже че е попанал в капан, стопът ще го удари и загубата ще е ограничена. Така ние отчитаме своята грешка бързо и можем да се преориентираме за посоката. Инвеститора не притежава познанието как да открива ранните предупреждения за бягство и когато разбере, че е сбъркал пазарът вече не му предлага цени, които да го устройват. Ние, трейдърите, които сме на пазара от много години също губим пари. Загубите на нас също ни причиняват болка и понякога ни се налага да я понасяме по няколко пъти на ден. Само че нейната сила е колкото ощипване. Докато инвеститора може само веднъж в живота си да сгреши, но след това се чувства като прегазен от валяк.

Стоповете не са нищо трагично в търговията на опитния трейдър. Предствете си, че искате да станете шампион по бокс. Със сигурност вашият треньор ще ви учи не само да удряте, но и да носите на бой. Е, стоповете са точно онзи неизбежен бой, който трябва да се научим да понасяме, след като желаем да бъдем на бойното поле, наречено финансови пазари.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.


Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.