Най – добре загасете телевизора

Хората очакват от фундаменталният анализ да работи гладко, като машина за цимент. С други думи трябва да следва логическа връзка, миксера налива сместа, която се втвърдява и постройката става все по-голяма. Новините от своя страна също биват изливани от медийния миксер, но за съжаление на всички начинаещи ни карат да се чудим дали сградата, в случая “пазарите”, расте или се смалява и дори понякога ни кара да се чудим дали този бетон не е „менте”.

Новините ли движат финансовите пазари? Не разбира се. Бедата е, че докато разберем този факт обикновено минава много време и дотогава пазара прибира от трейдъри и инвеститори много пари. Ето един пример показващ как дадено събитие изказано от медиите е моделирано от журналистите само и само да обясни направените от тях констатации:

На 27 Юли 2009 г. икономическият департамент на САЩ трябваше да излезе с поредният си доклад за продажбите в сектора за недвижимо имущество. Хронологично ще ви покажем как една и съща новина бива смилана, деформирана и моделирана по няколко различни начина, такаче да отговаря на “нуждите” на фундамента:

09.00 часа, (Assotiated Press.) Информация с бича ориентация: Надежда за покачване. Инвеститорите изчакват доклада за недвижимото имущество за месец юни, очаквайки покачване от около 2,3% в сравнение с май.

10.00 часа, (Bloomberg) Новината отново е с бичи характер:”Докладът излиза! Показва повече от очакваното: 11% ръст в сравнение с май, най-голямото покачване от осем години насам! Това показва, че най-голямата криза в сектора за недвижимо имущество от Голямата Депресия досега, може би вече е към края си!

10.00 часа, (Reuters) още една бичи ориентирана новина: Пазарите на печалба след новината за покачване в недвижимото имущество!

Десет минути по-късно когато биковете подвиват опашки медиите запяват друга песен.

“Wall Street” отваря слабо! Неочаквано добрите данни за продажби в сектора за недвижимо имущество дадоха тласък на фондовите пазари, но само за няколко минути! (New York Times).

Биковете отново отстъпват пред мечките! Може би ще отнеме повече от пет месеца, за да се утвърди нов възходящ тренд! (MarketWatch).

Незнам колко време трябва да мине за да може начинаещият тредър да разбере, че не новините трябва да бъдат следвани, защото когато те излязат винаги е късно да се действа. На журналистите им е лесно. Те само констатират това, което вече се е случило и ще ви го разкажат както правят на спортната страница за вчерашен мач. Освен това, те не търгуват на пазарите и не рискуват да загубят пари следвайки традицията чрез новини да прогнозират пазарите.

Съветът ни към всички индивидуални трейдъри е да загасят телевизорите си всеки път когато започват новини, както и да избягват всички останали новинарски емисии във всякакви медии. Там може да се намери само преразказ на това, което се случва на графиката. Тя е носител на всичката информация, от която се нуждаем и Вълновата теория на Елиът в комбинация с инструментите на конвенционалния технически анализ, ни подават най-ранните сигнали за това да сме сред първите купувачи, както и когато дойде време за продажба първи да напуснем потъващия кораб.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

В статията са използвани материали от http://www.elliottwave.com/

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.