Аргументи в полза на положителните тенденции при биткоин

Съгласен съм с разсъжденията на Gavin Smith генерален директор на  First Global Credit, компания предлагаща финансови и инвестиционни услуги, че ситуацията след хака на борсата Bitfinex показва стабилизиране не само за биткоин търговията, но и за целия сектор на криптовалутите. Бързото възстановяване на цените и връщане на инвеститорското доверие е силен показател, че в сравнение с хака на MT Gox през 2014 г. е налице утвърждаване на възходящ тренд. Когато пазарите биват атакувани от лоши новини и техният спад се изчерпва за броени дни стартирайки бързо възстановяване, това е полезно да се разглежда, като възползване от опитните инвеститори да купят на ниски цени. Подобно поведение бързо вдига цените и възходящият тренд продължава.

Налице е и още една специфика в обществените нагласи по отношение на биткоин представяща масовото му приемане и подобрената перспектива пред най-популярната криптовалута. Дори и до началото на 2016 г. когато Майк Хърн обяви биткоин за провален експеримент масмедиите все още бяха склонни при най- малкия проблем да окачват предния му некролог. След хака в началото на месец август ситуацията се оказа доста по-различна. Въпросите, които медиите задаваха не бяха дали биткоин ще оцелее, а дали Bitfinex ще се спаси от фалита. Доста бяха изненадан вчера и от материал на Bloomberg. В него става видно, че официалните медии вече не се притесняват да се изказват ласкаво за биткоин, както и да му отдават полагащите се заслуги, че откри хоризонт в много области благодарение на технологията, която донесе. До скоро сред тези медии и финансовите среди да се използва думата биткоин беше немислимо и да си признаеш, че се интересуваш или ползваш биткоин беше все едно си признаеш, че си замесен в нарко бизнес. Тези среди си позволяваха да говорят само за блокчейн, технологията стояща зад биткоин пропускайки неговото име. Явно вече е различно и тренда, който биткоин представя на грфиките си все повече се потвърждава от медийните и обществените изяви. Съгласно социономиката една нова наука, на която съм фен през последните 12 години, когато са налице такъв тип социални нагласи няма събитие, което трайно и продължително да върне низходящия тренд на пазара. Застой и забавяне на тренда е възможно, но това е “най-негативното” развитие, което може да се случи. Подробно с мнението на Gavin Smith, който дава и други аргументи за положителната перспектива очаквана от него, можете да прочетете в английската статия тук.

 

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.