1001 нощ с привкус на война

Размирните събития в много от арабските страни носят със себе си много смесени чувства защото от една страна случващото се носи риск за живота на много хора от тези дъражави и от друга предлага надеждата за ново по-добро бъдеще на техните граждани.

Освен официалните изявления в медиите през последните дни намерих време да прочета какво пишат хората вълнуващи се от събитията в различни блогове и коментари. Общото мнение, което открих е, че мнозина правят паралел между случващите се възстания със свалянето на тоталитаризма в Източна Европа. Да търсим такава аналогия не е погрешно и ако процесите, които стартират в арабските страни протекат по подобен начина както в бившите социалистически страни ще бъде чудесно. Поне ние можем да мислим по този начин. За съжаление времето, в което започнаха освободителните движения в арабските страни са в една много различна фаза на фондовите пазари в сравнение със събитията, които се случиха в източна Европа.

Както много пъти съм писал в своите статии и книги пазарите имат свойството да изпреварват значително икономическите и политическите промени.

Основната разлика между тогавашната геополитиеска обстановка и сега е, че в началото на осемдесетте години на двадесети век започна вълна V от една огромна петица вълни стартирала от дъното на Голямата депресия, фигура 1.

Фигура 1

Ако през осемдесетте години на DJ не му предстоеше най-големият ръст в неговата история свързана с необходимостта от вълна V за пазарите, думата „перестройка” не би се превърнала в интернационална и десетилетието на политическите промени в бившия соцлагер едва ли щеше да се състои по мирен и безкръвен начи. Не бива да пропускаме и сценарий при който, да бяхме продължили да вървим към „светлото бъдеще на комумизма”. Днес мнозина биха казали, че това е абсурдно, но съгласно познанието, което ни предлага социономиката, липсата на продължитетелен ръст на световните пазари щеше да бъде знак, или за продължение на студената война, а може би и военни конфликти с непредсказуеми последствия.

Това, което ние вълновите анализатори знаем за развитието на фондовите пазари е, че след като до 2007 г. вече има пет вълни нагоре, както показва фигура 1, най-логичното последствие е да станем свидетели на корективна тройка надолу. Тази корекция не коригира само вълна V, а цялата петица нагоре. Вълна А от корекцията изглежда приключи още през 2009 г. а вълна В вероятно е към своя край. Вече има някои идникации за обрат на тренда в посока надолу, но ясни сигнали за мечи пазар все още липсват. Дали вълна С е вече стартирала или предстои още известно покачване е рано да заявим, но така или иначе вълна С от корективната тройка вълни надолу е много вероятна като сценарий. Дори и в средносрочен план да предстои още няколко месеца бичи пазар все пак в дългосрочен аспект през следващите години предстои силно мечо движение с нови исторически дъна.

Ако поведението на пазарите не бе обвързано с икономическата и политическата реалност такъв спад едва ли има повод да притеснява когото и да било. За съжаление такова понижение при DJ от няколко хиляди пункта ще бъде съпроводено също така от икономически срив, който задължително ще провокира радикални промени и в политиката на САЩ.

За никого не е тайна, че в арабските страни американската политика е недолюбвана през последните десетилетия. Нейното радикализиране ще се превърне в голяма пречка за налагането на демократични принципи в страните, които през последните месеци се освобождават от досегашните режими.

Разбира се сривът на финансовите пазари няма да бъде изолирано явление само за американските пазари. Навсякъде по света е логично да последва мечи пазар включително и в арабските страни. Доколкото съм гледал графиките на някои от индексите в тези държави техният тренд не може да се мери по интензитет спрямо оживителния ръст на DJ. Така фондовите борси в тези страни или ще продължат своя спад или ако техните акции вече няма накъде да падат, просто търговията ще замре. Такова развитие във финасовия сектор ще провокира тежки рецесии и в реалната икономика. Това означава радикализиране на настроенията и в арбските страни. Логичните последствия са вместо да станем свидетели на демократични процеси, да се развие почва за ислямски фундаментализъм.

В такъв случай защо пазарите, които изпреварват събитията не започват своя спад още сега и да ни подсетят за надвисналите опасности. Логиката, която откривам изглежда по следния начин:

Първо – няма как да узнаем след колко време медиите ще заговорят открито и светът ще оцени като опасност с голяма вероятност такъв тип процеси. Може да предстои повече от година преди да стартират подобни радикални промени. Колкото до способностите на пазара, той има свойството да предвижда тенденциите в реалната икономическа и политическа обстановка в рамките на 3 до 9 месеца. Всеки процес, който е отдалечен в по-далечното бъдеще е изключително труден за прогнозиране.

Второ – самият факт, че пазарите към момента продължават да показват симптоми на възходящ тренд означава, че за близките месеци се очаква положително развитие при тях и също нагнетяване на още оптимизъм в икономиката, а от там и в политическите тенденции. В краткосросен аспект това е чудесно защото светът ще успее да си поеме още глътка въздух преди отново да се гмурне в дълбините на нова дефлационна криза. За съжаление депресивния дух на идните години продължава да витае във въздуха и за него няма лекарство. Задълженията в консуматорското общество по никакъв начин не са редуцирани, а само са преструктурирани и отложени за бъдещето.

Новите върхове, които индексите продължиха да правят през последните месеци на фона на лоши новини, опасност от революции, войни и поскъпващ петрол са знак, че инерцията на възходящия тренд все още е налице. Това, което техническите анализтори знаят за един тренд е, че веднъж започнал той се обръща само веднъж и за да обявим реверсия е нужно да видим сигнали. Към момента може и да има отделни признаци за такова обръщане, но не и конкретни сигнали.

Началото на мечия пазар едва ли ще бъде обвързано с лоши новини. Много възможно е дотогава и Либия да се е освободила от своя диктатор. Обикновено низходящите трендове на DJ стартират в твърде ведра обстановка, когато никой нищо не подозира. Няколко месеца по-късно следват икономическите разочарования, които биват обвързани с по-радикални политически решения, които пък еволюират в усложнена международна политическа обстановка.

Признавам, че международна политика не е точно в моите компетенции и не претендирам да умея да използвам най-модерните думи включени в речника на професионалните коментатори. Все пак статията има едно основно предимство пред останалите материали засягащи тази тема.  Само социономиката предлага адекватна причинноследствена връзка и смислена последователност в събитията, които предстоят. Навсякъде другаде ще ви бъде обяснявано какво влияние може да имат революциите в арабските страни върху фонодвите пазари. Ако приемем сериозно такова предположение поради ръста на индексите излиза, че войните и безредиците имат благотворен ефект върху индексите от двете страни на океана. Дали може да се разчита на такова разсъждение ще опиша в друг материал, който ще бъде подкрепен от нови графики и факти. Всеки, който иска да заложи на тази невалидна логика рано или късно ще се окаже подведен.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

5 коментара по 1001 нощ с привкус на война

 1. Иван Григоров каза:

  Ивайло поздравявам те за тези прогнози.За съжаление и с моите скромни възможности виждам песимистичното развитие на икономиката в света.За съжаление хората от които зависи до известна степен запазването на нивото на Българският пазар с нищо не показват, че могат да въздеистват поне на икономиката в България.Може би искаме много от тях?Поздрави.-Иван.

 2. Димитър каза:

  Иво в един ваш стар анализ мисля в профит.бг казахте , че ще пусните статия за ползването на логаритмична графика (един вид Ви подсещам какво сте обещали :) ) . Имам следния въпрос DJ не коригира ли 76.4% от хипотетичната вълна “а” т.е. не е ли възможно в момента да сме точно на върха на хипотетичната вълна “b” и тоя спад за които говорите от години да започни още тази седмица .

  • Признавам, че бях обещал да обясня какво представляват логаритмичните графики, но нещо се разми във времето тази тема. Ще имам предвид. За съжаление са ми нужни и подходящи графики за пример и ще трябва да помисля откъде да ги намеря, за да демонстрирам. Колкото до въпроса дали е възможно да се намираме точно на върха на вълна b отговора е да разбира се. Трябва обаче да се прави разлика между ВЪЗМОЖНО и това колко е ВЕОЯТНО. Вероятнистите ги разглеждаме в комбинация от множество фактори, които тежат в конкретен момент. Бих казал, че след спадът от петък нещата надежаха в полза на мечия сценарий поне с 60%. Това е моята субективна преценка. За да оценя, че шансовете за големия спад са се вдигнали близо до 80-90% ще ми трябват още потвърждения през близките дни.

 3. Пламен каза:

  Лично според мен в този случай социо-икономически и политически събития предопределят евентуалния срив, а не Вълновата Теория.

  • Ролята на Вълновата теория не е да предопределя, а да предвижда предстоящи трендове. Сега когато света живее в епоха на криза никак не е трудно мнозина да се досетят, че предстоят и още проблеми по света. Вълновите анализатори предвиждахме всички тези негативни процести още преди 2007 г. Подлагайки на вълнови анализ графиките на фондовите индекси Робърт Пректър прогнозира и самия срив на пазарите от една страна, а от друга всички онези икономически и политически промени като протекционизъм и недоволство на хората по света. Науката социономика не е някакво производно на социо-икономиката. Това е една нова наука променяща напълно досегашната парадигма претендираща, че политическите действия предизвикват пазарните движения. Новото в социономическата теория е, че тя обяснява как обществените настроения, се провокират не от външни фактори, а от вътрешни взаимодествия между индивиди и стадни инстинкти. Темата е събрана в два огромни тома и хиляди публикации на авангардисти и няма как да бъдат аргументирани в един отговор от няколко реда. Именно затова сме отворили тази рубрика „Социономика”, за да може на малки порции да разкрием интересните инструменти, изполвани от нея. Това, че повечето хора възприемат тези идей като еретични е нормално. Нали е трябвало да минат няколко века преди ние хората да разберем, че формата на земята всъщност е кълбовидна а не плоска. Всички нови неща се възприемат трудно.
   За нас техническите анализатори е важен факта признат включително и от фундаменталите анализтори. ПАЗАРЪТ ВИНАГИ ИЗПРЕВАРВА ИКОНОМИКАТА. Това означава, че той е преди икономическите процеси и политическите решения. Той диктува какво да правят политиците, а не обратно. Между пазар и политици няма взаимна любов а диктат – от пазара към политиците.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.