ХОЛИВУДСКИЯТ ВОДЕВИЛ „ФИСКАЛНАТА ПРОПАСТ”

Ако бях композитор, сигурно щях да се вдъхновя и да напиша водевил със заглавие „Фискалната пропаст”, защото бюджетните преговорите, които се случват оттатък океана предлагат едно чудесно либрето. В цялата високопоставена суматоха можем да открием всички елементи, необходими за подобно комедийно музикално произведение. Имаме фалшив драматизъм, чудесни арии, хорово пеене и най-важното – предизвестен happy end. Но понеже аз се занимавам с търговия на световните финансови пазари, смятам да ви разкажа как изглежда тази комедия върху графиките на американските индекси.
Какво всъщност е фискалната пропаст? Това са няколко изречения в някакъв закон, които ще предизвикат някакво драматично отражение върху икономиката на САЩ, в случай че… не бъдат променени своевременно от хората, които са на писали закона. Можете ли да си представите по-фалшив драматизъм от това?
Факт е, че вече повече от месец индексът Дау Джонс стремително се повишава като за този период той добави почти хиляда долара към стойността си, което представлява цели 8 процента. Това нещо няма как да не се харесва на инвеститорите, защото по този начин те да увеличават парите си. Това покачване на DJI се случва на фона на преговорите за избягване на фискалната пропаст и под звуците на хоровите партии за постепенното сближаване на позициите.
С наближаването на коледните празници обаче в настроенията на пазара започна да се появява колебливост, която ние, техническите анализатори, наричаме корекция в движението на цената. Започнаха и индивидуалните арии. На 21.12 късно вечерта Джон Бейнър изпя, че републиканците оттеглят бюджетния си план. В резултат на това DJI само за един час загуби точно 300 долара от стойността си по време на азиатския пазар. А това е нещо чудесно за всички които са го знаели предварително. Подобно връщане на цената е добре дошло и за дългосрочните инвеститори, защото за тях това е възможност да си купят изгодно още активи.
С настъпването на Коледа президентът Барак Обама също удари рамо на фалшивия драматизъм като прекъсна коледната си ваканция и се върна във Вашингтон, за да изпее арията Последен опит за избягване на фискалната пропаст. Почти по същото време прозвуча и арията на финансовия министър Гайтнър, който надвика мощния драматичен съпровод със съобщението че ръбът на фискалната пропаст настъпва точно в новогодишната нощ.
Едва ли има човек, който да не знае какъв ще е щастливият край на холивудския воделил „Фискалната пропаст” – няколко думички в онзи текст ще бъдат сменени и САЩ и целият свят ще бъдат спасени. Единствената въпросителна е кога ще се случи това? По този въпрос има още фалшив драматизъм, защото стана ясно, че високопоставените американски чиновници били готови да работят дори в неделя на 30 декември, а вече се прокрадват и съобщения, че финалът може да остане и за следващата година.
Всъщност часът на предизвестеният happy end е изключително важен за участниците на финансовите пазари. Така например, въпросният DJI най-вероятно ще продължи своя победен марш към нивата около 14000 долара и е много добре да се знае кога е моментът да си отвориш дълга позиция.
Искам да завърша с думите на Джак Аблин, инвестиционен директор на BMO Private Bank в Чикаго: „Според теория на игрите – казва той, – в интерес на много републиканци и демократи е да не договарят сделка сега, а да оставят преговорите за догодина.“
Господин Аблин не уточнява каква е тази игра, но тя спокойно може да се нарече МАНИПУЛАЦИЯ.
Стефан Трашлиев – индивидуален трейдър
блог: http://my4ex.wordpress.com/

Share

За Стефан Трашлиев

индивидуален трейдър на финансовите пазари, журналист популяризатор. Google

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.