НА БОРСАТА ЦЕНАТА СЕ ДВИЖИ КАТО ТЪЛПАТА

Като технически анализатори, ние следим какви движения прави цената на различните инструменти, за да предвидим нейното изменение в някакъв последващ период от време и да отворим позиции, които да ни донесат печалба. За да постигнем тази цел ние чертаем линии по графиката, ползваме индикатори, които математически обработват промените на котировките и търсим фигури, които цените са начертали. Увлечени в това си занимание обаче нито за момент не трябва да забравяне, че цените не се рисуват от ръката на художник а са сумарен резултат от реалните търговски сделки на милионите участници на световните финансови пазари.
За разлика от всеки страничен наблюдател, който счита, че на борсата цари истински хаос, начинаещият трейдър започва да прави точно обратната грешка. Подведен от известната повторяемост, която открива с течение на времето, той започва да си мисли, че цената се ръководи от някакъв глобален разум. По тази причина той добива почти пълна увереност, че цената ще се съобрази с неговата линийка, ще послуша „съвета” на индикатора и че щом е почнала да рисува „глава с рамене”, непременно ще довърши картината си.
В хода на тези мисли никак съвсем естествено начинаещият трейдър започва да възприема пазара като някакъв гигантски хомо сапиенс и неусетно свиква да очаква от него предвидимо човешко поведение. По тази причина той се ядосва на провалените си сценарии, чуди се защо цената изведнъж драстично е променила „намеренията” си и се възмущава на прекалената продължителност на някои трендове.
Всъщност определени човешки прояви наистина могат да послужат като аналог за онагледяване на пазарните движения и това може да се намери в поведението на тълпата. Макар да не сме специалисти в тази сфера, всички имаме впечатления за това колко многолик може да бъде образът на тълпата. Понякога тя се движи разнопосочно и безадресно, може да е като пълноводна река, когато излиза от стадиона, безогледно гази всичко пред себе си, когато бяга от някакво бедствие, а е способна и на масов погром над привържениците на противниковия отбор.
В моята практика на финансовите пазари аз съм срещал всички тези лица на тълпата, отразени в поведението на цената. И затова съм свикнал да не разчитам на „разума” на цената. За разлика от отделния индивид, който като правило притежава това качество, то тълпата категорично няма разум. Винаги и във всеки един момент ние трябва да допускаме, че цената няма да стигне дотам, докъдето очакваме, да се промени със скоростта на светлината или да заспи дълбок зимен сън, както и далеч да надмине и най-смелите ни очаквания.
Затова не трябва да забравяме, че нашата основна задача да прогнозираме пазара има и своята обратна страна – да сме подготвени и за драстична промяна в сценария.

Стефан Трашлиев – индивидуален трейдър
блог: http://my4ex.wordpress.com/

Share

За Стефан Трашлиев

индивидуален трейдър на финансовите пазари, журналист популяризатор. Google

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.