КРАЯТ НА „ВЪЗХОДА” СТРЕМИТЕЛНО НАБЛИЖАВА

Холивудският водевил „Фискалната пропаст” завърши с бурни ръкопляскания. Буквално за часове в първия ден на новата година индексът Дау Джонс се повиши с повече от 600 долара, което е ръст с почти 5 процента. За един работен ден. Дали някой се е възползвал от това!?

Като индивидуален трейдър и технически анализатор аз вече съм загърбил резултата от манипулациите на високопоставените чиновници и се интересувам от бъдещото развитие на пазара. Преди малко повече от месец написах, че последният напън на индексите вече е настал, но събитията от тогава насам се случиха по-бързо от личните ми очаквания. Затова с днешна дата мога да заявя, че краят на „възхода” е вече доста по-близо.

Независимо, че еуфорията все още е доминиращото настроение на пазарите, тя по никакъв начин не е подкрепена от реално подобрение на икономическата среда, както в Европа, така и зад океана. Затова възходът ще продължи точно дотогава докато бичият оптимизъм е повече от мечия песимизъм.

Потвърждение за скорошен край на възхода намираме и на графиките на някои от американските индекси. За илюстрация съм показал седмичната графика на DJI. Вижда се, че поскъпването през последната година, което се вмества между червените линии, е вече с доста по-слаб наклон от възходящия тренд, започнал в началото на 2009 г., очертан с черните линии. Нещо повече – конфигурацията между червените линии започва да прилича на т.нар. краен диагонал. Както се подсказва и от името му, той увенчава края на едно движение.

Share

За Стефан Трашлиев

индивидуален трейдър на финансовите пазари, журналист популяризатор. Google

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.