Идва времето на исторически инвестиции

Да бъде намерена добра инвестиция е трудна задача. В добрите времена трудността е да намериш по печеливш инсртумент от останалите. Когато обаче света се тресе от противоречия и конфликти, сложността става още по голяма. Основните американски индекси постигнаха нови исторически върхове. Ако се осланяме, че засега техния тренд е възходящ можем да се настроим за дълги позиции включително и при тях. За съжаление след пет годишен ръст какъвто направиха е трудно да вземем на сериозно идеята този тренд да продължи още дълго. Преди няколко месеца приключих дълги позиции на NASDAQ и S&P500, които бях задържал в продължение на година и половина. От тук нататък обаче традиционните инструменти не ме привличат в дългосрочен план. Валутите и индексите ще продължавам да ги следя само за краткосрочните движения като трейдър.

За щастие на хоризонта се появиха поредните кандидати за дългосрочно инвестиране. Някои от тях са стари познати от както свят светува, но други са толкова млади, че ще са нужни освен наблюдения, също така и детайлно опознаване. Днес ще ви запозная със своето виждане по отношение на инвестицията в злато и сребро. Тези два метала през последните години постоянно бяха лансирани като най-добрата инвестиция. Няма гуру на този свят, който да пропускаше да ни убеждава, че златото върви само нагоре и затова имаш ли пари за инвестиции просто купувай. Аз бях измежду малкото анализатори, които имахме друго мнение и очаквахме спад в цените. През последните години не препоръчвах такава инвестиция. Аз самия имам инвестиция в ценните метали направена още през 2008 г. когато цените бяха между 800 и 900$. След това констатирайки началото на низходящия тренд продадох малка част и сега дойде времето, в което намерението ми е да започна да купувам отново. Това може да се случи още през следващите дни.

Графика 1

На графика 1 съм показал низходящия тренд на златото от септември 2011 до юни 2013 г. Той се разви под формата на типична корективна формация обозначена с АВС. Разбира се няма да изключим сценарий за нови исторически дъна, но на базата на картината след юни 2013 г. ни дава основание да очакваме начало на продължителен възходящ тренд, който има потенциала да доведе златото и другите ценни метали до нови исторически върхове през следващите години и десетилетия. Позволявам си да направя тази прогноза на базата на Вълнвата теория на Елиът, която предлага следното броене на вълни започващо от дъното на ниво 1179 $.

Графика 2

Наличието на 5 вълни нагоре и корективни 3 вълни надолу като АВС дават над 90% вероятност да последва покачване поне толкова голямо колкото показаната петица вълни или значително по-голямо. Именно затова ще бъда готов през следващите дни за покупка, както като инвеститор на инвестиционно злато така и като трейдър от платформата за търговия. Във втория случай трябва да внимаваме дали първо ще има отново авс корекция от по-малък порядък и едва тогава ще последва сериозен ръст или цената директно ще се изсреля нагоре. Картината при среброто е сходна.

През следващите дни ще опиша и другите инструменти, в които откривам страхотна инвестиционна перспектива.

Читателите на тези материали могат да получават редовно нашите анализи с прогнози за предстоящи движения при валути, фондови пазари, злато и сребро. За целта е нужно да се абонират за тази услуга. Така ще могат да се запознаят подробно с всички алтернативни сценарии.

Мнозина от хората, които вече изкараха модулите на обучение при нас вече са способни сами да откриват потенциалните сценарии и така по всяко време на денонощието имат ясна визия какви действия да предприемат.

За скептиците, които все още смятат, че техническия анализ и Вълновата теория не заслужават тяхното внимание, предлагаме безплатни семинари. На тях ние освен, че обясняваме какво представляват тези два метода за анализ, търгуваме пред всички с реални пари и истински сметки, за да се уверят в тяхната ефективност. Заповядайте да се уверите сами. Никъде на друго място в България няма да видите подобна демонстрация.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Ивайло Груев

Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.