ЗА МОЯ КУРАЖ ДА СТАНА ТРЕЙДЪР

Искам да споделя за своя кураж да стана индивидуален трейдър. Изрично казвам „своя”, защото куражът няма как да дойде отвън. Вярно е, че в различните обучения и от някои публикации в интернет човек може придобие малко куражец, но заедно с това до него достига и цялата палитра от разнопосочни менения по темата за търговията на финансовите пазари.

Начално обучение

Всички брокери заедно с платформите за търговия предлагат и някакво обучение. В болшинството случаи това обучение обаче обхваща само принципите на търговия и спецификата на различните инструменти. Не отричам, тези знания са много важни, за да започне човек да търгува и са напълно достатъчни за отваряне на демо сметка. Наученото обаче не е достатъчно за реалната търговия. Съществува една закономерност – търговията на демо винаги е по-успешна от реалната. На какво се дължи този факт?

Всеки любопитко може да изкара безплатните обучения при брокерите и да си направи демо сметка. Получава едни виртуални 100 хиляди долара и почва да отваря позиции на поразия. Не само че може да ги отваря без да се замисля, а може спокойно и да забрави за тях. Много е възможно при тази безразборна „стрелба” да има и някои много успешни удари. Разбира се, ще има и големи минуси, но минусите не влизат в сметката, защото са виртуални. Виж, успешните сделки са друга работа – те започват да помпат самочувствието.

Срещу суровата реалност

Така любопиткото решава да си отвори реална сметка и се изправя срещу истинския пазар, срещу страховете и алчността си. И до днес си спомням моята първа реална позиция – как ръцете ми се изпотиха докато цената се колебаеше накъде да тръгне, как не смеех да отместя поглед от монитора и как бързичко я затворих, като направих малък плюс.

Всъщност истинската търговия е тази с реалните собствени пари. Любопитството вече не е достатъчно, нужни са характер, труд и дисциплина, за да оцелееш на пазара. Изведнъж проумяваш, че за да станеш трейдър се изисква повече кураж от този, който си получил на обученията при брокерите. Бавно и болезнено започваш да разбираш, че нямаш стабилна основа под кратката си и че малкото самочувствие, който имаш, се стопява като мартенски сняг. Осъзнаваш, че си сам в битката, която ти предстои.

Помогни си сам

Всяка една дейност, която вършим в живота си, ние разделяме на определен брой прости операции, които водят до крайния резултат. При търговията на финансовите пазари такова опростяване трудно се постига. Сред множеството стратегии и тактики за трейдинг чрез проби и грешки трябва да създадем нашия собствен модел. Сред морето от информация ние пак сме сами, а грешките се плащат скъпо.

За реалния трейдинг се изисква и много повече кураж от този, който може да се почерпи от финансовите новини. Възможно ли е от журналистическите публикации да се добие макар и някакво минимално усещане за закономерност. Единия ден четем, че благодарение намесата на ФЕД  доларът е поскъпнал, а още на другия ден пише точно обратното – че въпреки мерките на ФЕД, доларът се обезценява.

В заключение искам да кажа, че нашите партньори, брокерите на финансови услуги, са длъжници на трейдърите. По-скоро, те са длъжници на тези, които не са станали трейдъри. На много хора куражът не стига, за да се преборят с неопределеността и отчаянието, което всеки среща на пазара. Сигурен съм, че с адекватна помощ от страна на брокерите точно в това отношение, ще има много повече трейдъри, отколкото сега.

За постигане на успех в трейдинга чрез изграждането на качества, умения и стратегии е посветено форекс списанието trade4win magaZine.

Стефан Трашлиев – индивидуален трейдър

блог: myForex

Share

За Стефан Трашлиев

индивидуален трейдър на финансовите пазари, журналист популяризатор. Google

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.